Демонтувати не можна залишити


В Івано-Франківську розпочалась кампанія з демонтажу незаконних літніх майданчиків. Проте перший млинець виявився глевким: недобросовісні підприємці застосували весь арсенал засобів — від блокування рішень виконкому в судах до погроз з боку «хлопців спортивної статури» на адресу комунальників. Перший раунд двобою за наведення законності у місті влада програла. З’ясувалося, що немає ефективної системи, яка б дозволяла карати порушників і не допускати зловживань.

Без вини винуваті

Розпочалась ця історія з того, що прокуратура Івано-Франківська під час перевірки департаменту комунального господарства, транспорту та зв’язку міськвиконкому зафіксувала факти бездіяльності чиновників щодо демонтажу незаконних малих архітектурних форм (кіоски, павільйони), літніх майданчиків, незаконних рекламних конструкцій. Зокрема, з початку цього року комунальники не знесли жодної з 64 несанкціонованих споруд. «Внаслідок такої бездіяльності працівників департаменту недобросовісні землекористувачі і надалі продовжують незаконно використовувати землю в комерційних цілях, не сплачуючи коштів до бюджету», — йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури. Цим «гріхи» департаменту не обмежились: комунальники не використали кошти в розмірі 60 тис. грн. на демонтаж незаконних споруд, а також не повертали особам майно, що залишалось після звільнення земельних ділянок, і не брали його на відповідальне зберігання. Це своєю чергою дозволяло порушникам звертатись до суду і відшкодовувати завдану їм шкоду. 

На перший погляд, вина комунальників очевидна: не хочуть працювати — і все. Але, як виявилося, проблема має набагато серйозніші причини, ніж здається. Для ефективної системи демонтажу потрібні декілька чинників: транспорт для вивезення демонтованого майна, територія для зберігання майна, люди, які мають відповідну техніку (бензопили, «болгарки», спецодяг тощо), кошти для організації процесу демонтажу. Та жодної з цих передумов у департаменту немає. Але про все за порядком. 

Техніку надає комунальне підприємство «Міськсвітло», у якого зовсім інша специфіка роботи, ніж демонтаж будівель та споруд. Майданчик для зберігання майна спочатку надавало ДКП «івано-Франківськтеплокомуненерго», однак згодом тепловики від цього відмовились. Причина проста: обсяг коштів, що їх виділяють на це, не відповідає проблемам, з якими доводиться стикатись комунальним підприємствам. Що ж до людей, то до демонтажу залучають працівників департаменту, в яких немає ні навичок такої роботи, ні спецобладнання. Зазначимо, що працівники Департаменту здебільшого виконують канцелярську роботу: організовують документообіг, готують кошториси тощо. Брати сокиру і йти на демонтаж не входить до переліку їхніх професійних обов’язків. Але їх змушують це робити.

Суди — на боці порушників

Технічні проблеми в процесі організації демонтажу очевидні, але не це є найбільшою перешкодою. Основні труднощі виникають в юридичній частині забезпечення робіт зі знесення незаконних споруд. Чинне положення, яке регламентує таку діяльність, дає широке поле для недобросовісних підприємців, щоб заблокувати таку діяльність. Найчастіше це відбувається за допомогою судів. За прикладами далеко ходити не треба. Один із підприємців вирішив поставити літній майданчик на вул. Страчених націоналістів впритул до пам’ятника розстріляних німцями українських патріотів. Виконком відмовив підприємцю у наданні дозволу, оскільки негоже ставити такі заклади на місці загибелі українців. Але це не зупинило підприємця, який самовільно поставив літній майданчик і без дозволу займається комерційною діяльністю. Паралельно підприємець звернувся до суду, який заборонив владі демонтувати незаконну споруду. Тож поки триватиме суд, підприємець спокійно торгуватиме, не маючи дозволу і не сплативши ні копійки у бюджет. Півсезону вже минуло, ще кілька місяців справу розглядатиме суд — а там і листопад не за горами.

Невдалий демонтаж

Скарга прокуратури змусила міську владу інтенсифікувати роботу щодо демонтажу. Директор департаменту Михайло Смушак, вислухавши різку критику на засіданні міськвиконкому, пообіцяв виправити ситуацію. Першим об’єктом мав стати літній майданчик на вул. Незалежності, 3 в самому центрі івано-Франківська.

За документами, літній майданчик належить суб’єктові підприємницької діяльності І. Черваку. Цей чоловік роками не платив у бюджет за розміщення «літника» площею близько 100 м2, а також не мав відповідних дозволів. Врешті-решт 14 червня виконком постановив демонтувати незаконну споруду. 31 липня до «літника» завітали комунальники, які повідомили працівникам закладу про рішення виконкому. До речі, підприємець від дати підписання рішення мав 10 днів на добровільне виконання його. Та він цим не скористався. Працівниці закладу стали чинити перешкоди комунальникам, але ті все одно завантажили половину столів та стільців на вантажівку і вивезли на територію КП «Міськсвітло». Після обіду комунальники повернулись, щоб продовжити демонтаж незаконної будівлі, але цього разу їх зустріли кремезні хлопці, які заявили, що не дадуть продовжити роботу. Зауважимо, що демонтаж рідко відбувається без спротиву іншої сторони, тому на такі акції комунальники запрошують міліцію. Так було і цього разу, але міліція проігнорувала ранкову фазу демонтажу. Не дочекались правоохоронців і тоді, коли комунальники викликали міліцію, щоб вгамувати агресивних молодиків, які погрожували їм фізичною розправою. Фактично міліція двічі саботувала виїзд на подію, де могли постраждати люди. Але «братки» не лише погрожували силою, а й постійно давали комунальникам телефон, щоб поговорити із «заступником міністра», «депутатом». Люди на іншому боці телефонного проводу в ультимативній формі вимагали зупинити демонтаж. Зустрівши такий зухвалий опір, комунальники вимушені були відступити.

Найцікавіше те, що демонтовані стільці і столи, а також фіранки того ж дня повернули у «літник», там і далі обслуговували клієнтів, мовби нічого й не сталося. За неофіційною інформацією, «братки» пригрозили керівнику КП «Міськсвітло» Юрієві Волошанському спалити його підприємство, якщо він не віддасть вилучене майно. Як випливає з подальшого перебігу подій, керівник обрав «мирний сценарій». Тепер стає зрозумілим, чому комунальні підприємства відмовляються надавати техніку і територію для демонтажу.

100 тисяч на хабар

Підприємець попрацював і в інформаційному плані, щоб дезорієнтувати громадськість. Бармен закладу Наталя Генсіровська на телевізійні камери повідомила, що власник, аби отримати згоду на роботу, давав хабар у розмірі 100 тис. гривень. Щоправда, вона не уточнила, кому з посадовців передавали ці кошти. Такі висловлювання можна вважати заявою про скоєння злочину, а правоохоронцям варто б дослідити, хто брав хабарі за «кришування» незаконного бізнесу. Але, як виявилось, це не остання сенсація у цій історії. 14 липня ц. р. податківці зняли з обліку підприємця і. Червака через припинення ним діяльності. Однак це не завадило вже колишньому підприємцеві того ж дня погодити в департаменті архітектури та містобудування МВК паспорт майданчика. Нагадаємо, що сталося це через місяць після винесення рішення про демонтаж незаконної споруди. Фактично тоді, коли один департамент готувався зносити незаконну споруду, — другий створював підстави для її легалізації. 

97 відсотків «літників» працюють з порушеннями

Точна кількість незаконних літніх майданчиків не відома. Лишень у червні виконком затвердив демонтаж 25 «літників». Під час перевірки, яка відбулася торік, у 97 відсотків «літників» виявили різні порушення законодавства. історія з «літником» на вул. Незалежності — лише одна з багатьох аналогічних. Практично за кожним таким закладом стоять чиїсь інтереси, які «кришують» чиновники досить високого рівня. В цьому разі ми розповіли лише про літні майданчики, а є ще кіоски, торгові павільйони, металеві гаражі, незаконні рекламні конструкції, всі форми виносної торгівлі. Тобто корупція у цій сфері має доволі масштабний характер. Такі випадки тільки доводять, що реальна влада у місті належить кримінальним структурам, які тісно пов’язані з чиновниками та правоохоронними органами. Однак владі таки доведеться якось зреагувати на зухвалий виклик і правильно розставити розділові знаки у фразі: «Демонтувати не можна залишити». Якщо цього не станеться, то й інші підприємці припинять платити кошти в бюджет і обиратимуть вседозволеність замість закону.

Галичина