Двори Івано-Франківська недоступні для рятувальних служб


Більшість дворів Івано-Франківська недоступні для пожежно-рятувального транспорту. В’їзди заблоковані автомобілями, автоматичними брамами, бетонними блоками або клумбами.

Начальник державної пожежно-рятувальної частини № 1 Андрій Шевчук показує один із таких дворів на Незалежності, 38, пише Бліц-Інфо з посиланням на Суспільне.

За його словами, тут порушені будівельні норми. Відстань від стіни п’ятиповерхівки має бути не менше п'яти метрів. В іншому випадку - пожежна машина з драбиною не зможе під’їхати до місця займання. Серед інших порушень - брама при в’їзді, запарковані авто та нахил прибудинкової території на 60 градусів. Також при утепленні фасадів зняли вказівник розташування пожежного гідранта. 

Андрій Шевчук розповідає, що у січні через самовільно встановлений бетонний блок на вулиці Довга, 40, пожежники не змогли розкласти автодрабину для евакуації людей з верхніх поверхів. Жителів виводили через сильно задимлену сходову. Тоді троє людей, з яких двоє дітей, потрапили до лікарні.

"На жаль, в межах Івано-Франківська є тенденція до встановлення самовільних обмежувальних пристроїв. Люди встановлюють складні механізми, на демонтаж яких потрібно багато часу та залучення спеціального обладнання. Це - втрата часу", - розповідає Андрій Шевчук. 

Попри складну ситуацію з доступністю дворів для спецтранспорту, демонтовують перешкоди не часто.

За словами представника управління комунальної політики міськвиконкому Тараса Босовича, цього року демонтували шість самовільно встановлених обмежувачів, а минулого – чотири. Додає, що у більшості випадків люди самі відкривають проїзд після того, як муніципальна інспекція дає їм приписи.

Точну кількість місць, в яких є проблеми із заїздом пожежних машин, у відомстві назвати не можуть. За словами т.в.о. начальника Івано-Франківського міського відділу управління ДСНС в області Володимира Рудого, зараз жителі не узгоджують з рятувальниками встановлення обмежувачів.

"До нас люди не звертаються, ставлять ворота самовільно", - каже Володимир Рудий. 

Дозволи на встановлення засобів обмеження руху, а також рішення про їхній демонтаж ухвалюють на постійній комісії з питань безпеки дорожнього руху.

За словами начальника міського управління транспорту і зв’язку Андрія Гіглюка, наразі є звернення від міської служби надзвичайних ситуацій зі списком, в якому більше десяти адрес, за якими заблокований проїзд.

"Муніципальна інспекцією з благоустрою обстежить ці місця. Якщо є несанкціоновано встановлені об'єкти - питання винесуть на комісію з питань безпеки дорожнього руху та демонтують їх", - розповів Андрій Гіглюк.

З початку цього року було десять звернень від жителів міста з вимогою перевірити законність встановлення засобів обмеження руху.

 З проханням демонтувати паркан у дворі та дозволити встановити шлагбаум звернулися жителі будинку.

Андрій живе у будинку № 55 на вулиці Незалежності. Каже, двір проїзний, тому тут постійно паркувалися авто. Дозвіл на встановлення шлагбауму просили не вперше, спершу отримали відмову.

"Ми вдруге подавали документи. Нам дали дозвіл на шлагбаум без фіксації. Він не закривається на колодку, постійно відкритий, але сторонні вже не заїжджають", - розповідає Андрій. 

Ігор Насадюк розповідає, що за цією адресою отримали скаргу від жителів. Перевірити, чи є дозвільні документи на встановлення обмежувачів у дворі, поки не вдалося. Ані самі жителі, ані турфірма, яка розташовується тут, папери не показують.

"Ми пишемо припис. Якщо протягом десяти днів власник не встановлений, ми готуємо оголошення в газету "Західний кур’єр" і даємо ще п'ять днів додатково. Якщо знову ніхто не з’являється, в нас є всі підстави стверджувати, що дозвільних документів немає", - каже Ігор Насадюк. 

Наталія Зембіцька – одна з тих, хто підписав скаргу. Каже, розуміє чому люди встановили обмежувачі. Але обурюється тим, що це зробили вночі та без погодження з іншими жителями.

"Їдуть всі, кому не лінь, людям набридло, але вони мали робити по-людськи. Вони зробили, а я перечипилася за ланцюг і впала", - розповідає голова ОСББ Драгоманова, 12 Наталія Зембіцька. 

Жінка каже, що поруч з їхнім будинком теж є заїзд у двір. Проблему вирішили з розумом: встановили браму без фіксації. Тепер парковки у дворі немає, і рятувальники мають доступ.

Більше у відео:

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!