«Фортуна» уже не на колінах


Громада Березівки віддала честь захисникам Вітчизни, вшанувала свою футбольну команду і рятувала сільську пошту

Майже вся Березівка в неділю зійшлася обідньої пори до школи на велике свято. Свято, де переплелося воєдино, здавалося б, непоєднуване — смуток і біль за українськими солдатами і добровольцями, які вже не з нами, бо віддали своє життя за нашу свободу, та водночас гордість за Українську державу, яка в умовах війни на очах стає сильнішою, та за своє село і своїх односельців — молодих березівчан, які вагомими спортивними здобутками відстоюють честь громади.

Благодійний ярмарок у шкільному фойє

Отож, коли ми переступили шкільний поріг, людський потік заніс нас найперше у фойє, де справді було не проштовхнутися: учні всіх — і молодших, і старших — класів розгорнули великий ярмарок. Власноруч випечені торти, тістечка, бублики і кекси, завиванці, а також напої вони жваво продавали, щоб зібрати кошти для допомоги учасникам АТО. Зауважимо, бо це важливий штрих, що напередодні педагоги і директор Березівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Оксана Вара домовилися з учнями — учасниками благодійного ярмарку, що кожний клас не просто продаватиме свої вироби, щоб якнайбільше вторгувати грошей для українських бійців, які воюють на сході, але спочатку неодмінно зробить презентацію свого столу для батьків та інших відвідувачів ярмарку.

З учнівського благодійного ярмарку березівчани групами перетікали до просторого шкільного спортзалу, який цього дня, як з’ясувалося, ледь вмістив усіх, хто прийшов на урочистості — з нагоди Дня Збройних сил України, який відзначали 6 грудня, та сільського «Свята футболу» — вшанування команди «Фортуна», яка у змаганнях на першість Тисменицького району з футболу в 2014 році виборола призове третє місце.

«Запалімо свічку за тих, кого немає з нами...»

Зал завмирає з першими акордами музики, мовби й справді, як закликала березівчан ведуча, запалює свічку за тих захисників Вітчизни, яких уже немає з нами. Сумна, щемлива пісня «Свіча» у виконанні маленької пластунки Христини Дробошевської — це данина пам’яті громади села бійцям-героям, які віддали свої життя за незалежність України.

Стихла музика. і на імпровізовану сцену спортзалу дружнім строєм під проводом старшої пластунки-виховника Марії Рудницької вже виходять «Бджілки». Пісня, яку діти самі склали, трохи гумористична, але добра навіть до агресора — Росії, яка, як співали школярі, «Україну підманула, газом звабила і у пастку завела». Та головне не в словах, а у відчуттях впевненості, сили і гордості за свою державу, які передавали присутнім маленькі виконавці.

Футболістам — кубок і медалі, вболівальникам — грамоти

Фільм «Народження «Фортуни» про становлення, непрості будні і спортивну звитягу команди футбольного клубу Березівки (під музичний супровід Мирослава Гураля та пісні у виконанні Лідії Василик і теж бронзового призера, але у вокальному конкурсі, Вікторії Винник) організатори «Свята футболу» дарували спортсменам і їх фанам. Третя призова сходинка у районній першості з футболу, яку вибороли нинішнього року хлопці, — це для всієї громади, без перебільшення, велика знакова перемога. Насамперед тому, що аж через чотири десятиліття в селі таки відродився футбольний клуб. А по-друге, коли тільки-но створювали команду, то багато хто не вірив у гравців, у те, що вони зможуть стати в авангарді футболу на Тисмениччині. Але «Фортуна», як зазначали на святі і гравці, і вболівальники — вже не на колінах!

— За два роки ви справді зуміли створити команду і показати, що Березівка перебуває не на задвірках району, а є його центром, — наголосив, звертаючись до команди, сільський голова Олександр Вара. — і що на Березівку мають орієнтуватися інші села. Бо громада може розвиватися не лише завдяки економіці. Важливо це робити і завдяки культурі та спорту. Вам було важко. Особливо у перший рік. Нелегко дався і другий рік. Не всі знають, які психологічні навантаження доводилось витримувати головному тренерові команди ігорю Гуралю, особливо коли «Фортуна» грала невдало. Та коли все складалося добре, ми раділи разом з вами. А особливо — вашому фінальному здобуткові.

О. Вара запрошує на сцену для нагородження керівника ФК села Березівки Василя Рожка, головного тренера «Фортуни» ігоря Гураля та людей, які дбали про медичне й інше забезпечення команди, — Миколу Павлюка, Любомира Жураківського, Івана Римика і Ярослава Жураківського. А перед тим, як вручити кубок та медалі футболістам — Андрію Савці, Миколі Лесюку, Богдану Гриньківу, Василю Лесюку та іншим гравцям і, насамкінець, капітанові футбольної команди Петрові Варі, сільський голова Березівки нагороджує грамотами ще й велику групу вболівальників, яка, як він підкреслив, і в Березівці, і на інших футбольних полях району незмінно підтримувала свою команду. Серед них — Василь Гураль, який багато допомагав спортсменам, Василь Микитюк і, зазначимо, велика група березівчанок — Євдокія Борис, Євгенія Лесюк, Євдокія Рожко, Орися Мельничук та інші.

«Передплатна» ініціатива, що варта поширення

По завершенні урочистостей, присвячених Дню Збройних сил України і вшануванню всією громадою футбольної команди «Фортуна», сільський голова Березівки зробив перед односельцями ще й звіт про роботу — свою і депутатів сільської ради та обговорив з ними питання, які можливо вирішити лише спільними зусиллями, всім, так би мовити, селом. На одному з них зупинимося докладніше. 

Олександр ВАРА, сільський голова Березівки:
— У нас є ряд нагальних проблем. Перша — це пошта. До нас надійшов лист з обласної дирекції УДПЗ «Укрпошта», в якому йдеться про те, що сільське відділення поштового зв’язку працює зі збитками. і якщо ми хочемо його зберегти, а не їздити у  с. Черніїв, то мусимо відділення врятувати. Яким чином можемо це зробити? Перше — це передплата газет і журналів. Друге — отримання пенсій у поштовому відділенні. Третє — придбання карток поповнення мобільних телефонів і товарів. Важливо це робити через поштове відділення. Бо якщо воно не виконуватиме план, а ви бачите, яка ситуація нині у державі, то пошту просто закриють. Ми самі собі зробимо гірше. Якщо закриють наше відділення, то неважко передбачити, що людина, яка залишиться працювати, з’їздить кілька разів за пенсіями для наших пенсіонерів у Черніїв, за періодикою, а далі розрахується, а ми закриємо пошту. Моє завдання було подумати, яким чином можливо запобігти цьому. Перше. Як ви знаєте, ми щорічно перед Великоднем вручаємо продуктові пайки людям похилого віку і багатодітним сім’ям. Крупи, цукор та інші продукти для них купуємо в поштовому відділенні. Хоча це виходить дорожче, але ми йдемо на це, аби підтримати наших листонош. Цього разу ми вирішили за рахунок сільської ради організувати передплату на обласну газету «Галичина» на 2015 рік для одиноких літніх людей нашого села. Прошу і всю громаду долучитися до підтримки нашого поштового відділення. Тому що самі розумієте, сьогодні закриють у Березівці пошту, завтра — сільську раду, а далі що буде?! 
О. Вара вручив 20 квитанцій про передплату «Галичини». 19 — березівчанам, які мають невеликі пенсії, і ще одну попросив передати через сусідів сім’ї переселенців із Донецької області, яка наразі знайшла прихисток у Березівці.
Сподіваємося на те, що ця  «передплатна» ініціатива знайде активну підтримку і в інших громадах на Прикарпатті та у сільських і селищних голів.