Франківська міськрада вимагає прискорити реформування правоохоронних органів


У зв’язку із резонансними подіями криміногенного характеру, які нещодавно мали місце у Івано-Франківську, міська рада прийняла заяву до Президента України, Прем’єр-міністра України та Верховної Ради України щодо оновлення правоохоронної системи

Про це сьогодні йшлося на сесії Івано-Франківської міськради. Текст заяви подаємо повнюстю

 

Президенту України

п. Петру Порошенку

Прем’єр-міністру України

п. Арсенію Яценюку

Верховній Раді України

 

Заява

Останнім часом жителі Івано-Франківська стали свідками ряду резонансних подій. Зокрема, мова йде про травмування пішохода на переході на вул. Василіянок, що скоїв минулого місяця офіцер міліції. Затримання напередодні іншого працівника обласного управліня МВС в нетверезому стані за кермом авто. Резонансне вбивство двох молодих чоловіків, вчинене з особливою жорстокістю нібито власником стоматологічного кабінету.

Щодо останнього у місцевій пресі набула резонансу інформація про спроби тиску з боку батьків підозрюваного на родичів жертв та спробу зробити підозрюваного неосудним. Тобто мова йде про беззахисність потерпілих родин, їхні побоювання, що справедливість навіть на досудовому етапі розслідування справи може бути не встановлена, а організована і виправлена.

Ці та багато інших фактів змушують нас звернутися до вищих органів державної влади з вимогою прискорити реформування всієї правоохоронної системи. Не обмежитися тільки поверховою люстрацією та точковим переміщенням осіб з посади на посаду. Давно назріла потреба запровадження самостійних Антикорупційного центру, Слідчого комітету. Усі правоохоронні органи, які роками створювалися режимом Януковича, як репресивні та безнаказанні, повинні бути глибоко реформованими, про що зрештою наголошують не тільки всередині країни, а й світове співтовариство. Участь працівників органів внутрішніх справ у військових діях на сході країни аж ніяк не знімає градус суспільної напруги з протиправних дій їхніх колег у наших мирних містах та селах.

Сподіваємося, що оновлені в результаті виборів усі гілки виконавчої та законодавчої влади зможуть здійснити швидкі структурні реформи для створення дійсно дієвої, поставленої на службу кожного українця, правоохоронної системи.