Франківські підприємці не поспішають встановлювати "європейські" кіоски


Для того, щоб зробити місто привабливішим для його мешканців та туристів минулого року міська влада взялась наводити порядок з тимчасовими спорудами в Івано-Франківську. Чимало з них знаходиться неохайному стані та потребують заміни зовнішнього вигляду. Таких споруд, що потребують зміни вигляду в місті є більше чотирьохсот.

Відтак сесія міської ради прийняла рішення «Про затвердження архітектурних типів тимчасових споруд в м. Івано-Франківську». В рішенні йшлося про те, щоб зробити всі кіоски, так звані МАФи в одному стилі, а термін перехідного періоду для підприємців складав від 1 до 5 років.

Проте, як зазначила у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» заступник начальника управління генерального плану та містобудівного кадастру департаменту містобудування та архітектури Світлана Лосюк, сесія прийняла лише рішення про затвердження архетипів тимчасових споруд.

«Зараз це рішення немає терміну, адже додаток, тобто комплексну схему вони викинули і сказали робити її окремо. А на підставі тієї комплексної схеми існуючі тимчасові споруди розділені на 4 групи.  До кожної з них був свій термін встановлення - від одного до п’яти років», - зазначила Світлана Дмитрівна.

Наразі планується затвердження комплексної схеми наприкінці року. Крім того, у департаменті зауважують, що через ситуацію в країні підприємці просто не в змозі будуть  найближчим часом замінити МАФи відповідно до архітектурної схеми типів тимчасових споруд.

«З цими революційними подіями ніхто те робити не буде. В підприємців криза, бо піднялася оплата за користування елементами благоустрою і вони не матимуть фінансової можливості змінювати кіоски», - зауважує пані Світлана.

Відтак чиновниця зазначила, що хоч жодного МАФа згідно нової схеми в місті поки що немає, однак кілька підприємців виготовили документацію для відповідного архетипу тимчасової споруди.