Громадські слухання щодо порядку продажу землі в Івано-Франківську: Найшла коса на камінь


У п'ятницю, 29 серпня, відбулися громадські слухання щодо проекту рішення міськради "Про затвердження порядку продажу земельних ділянок комунальної власності територіальної громади м.Івано-Франківська", що розроблений з метою удосконалення та впорядкування процесу продажу земельних ділянок в обласному центрі.

Як повідомив начальник міського управління земельних відносин Кирило Обладан, цей документ регламентує основні засади і процедурні моменти продажу комунальної землі. Проект погоджений з юридичним відділом та фінансовим управлінням виконкому, які зауважень до нього не мали.

Начальник відділу кадастру Олексій Лозовий додав, що у проекті порядку продажу земельних ділянок виписано, куди повинна звертатися людина, якщо хоче придбати землю, які для цього потрібні документи тощо. З проектом мешканці міста можуть  ознайомитися на сайті управління земельних відносин http://www.uzvif.gov.ua/, а пропозиції чи зауваження – надсилати як в електронному, так в письмовому вигляді.

Попри важливість цього регуляторного акту, великої зацікавленості у мешканців міста він не викликав. Окрім 5-6-ти журналістів на громадські слухання прийшло ще п'ятеро івано-франківців, але дуже активних. Як виявилося, ці представники територіальної громади з'явилися не для того, щоб обговорювати проект рішення, а щоб рішуче заявити, що продаж землі територіальної громади Івано-Франківська, може здійснюватися тільки сама громада.

Жодні аргументи представників управління земельних відносин, а також депутата міської ради Петра Гавриша про те, що міська рада як орган місцевого самоврядування і є представником територіальної громади, яка цю міськраду обрала, громадськими активістами до уваги не бралися. Вони гнули свою лінію і вимагали від присутніх чиновників сприяти якнайшвидшій реєстрації територіальної громади Івано-Франківська, що, зауважимо від себе, не в їхній компетенції, пише ГК.

Врешті-решт Обладану та Лозовому вдалося дещо втихомирити пристрасті і попросити громадських активістів подавати пропозиції по суті проекту документа. Оскільки представники громадськості з проектом попередньо не ознайомилися і нічого по суті сказати не могли, то єдиною пропозицію від них було – пропонувати сесії міськради це рішення не приймати. Організатори громадських слухань пообіцяли їхню пропозицію внести у протокол засідання, але виносити її на сесію, зрозуміло, відмовилися. На тому й розійшлися.