Хто був на Майдані


Оприлюднено статистичні дані про учасників Майдану

Кількість протестів за три місяці - з 21 листопада 2013 року по 23 лютого 2014 року - перевищує протестну активність за весь 2013 рік, а також кількість протестів за кожен з попередніх років, починаючи з 2010 року.

Про це повідомили 9 липня соціологи Центру дослідження суспільства.

Дослідники центру представили результати моніторингу протестів, репресій та поступок протягом періоду Майдану, який здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Національного фонду підтримки демократії.

Протягом усього Майдану соціологи Центру дослідження суспільства фіксували всі протестні події, які відбувалися на території всієї України, разом із репресіями з боку влади Януковича.

Загалом за період з 21 листопада 2013 року по 23 лютого 2014 року було зафіксовано щонайменше 3 950 протестних подій. Така кількість протестів за три місяці перевищує протестну активність за весь 2013 рік до 20 листопада (3 428) та кількість протестів за кожен з попередніх років, починаючи з 2010.

До найцікавіших висновків Центру належить хоча б така статистика:

  • Незважаючи на те, що про київський Майдан у ЗМІ повідомляли найчастіше, частка його протестів склала лише 13% від усього Майдану.
  • Аналіз вказує на те, що насильство з боку протестувальників було відповіддю на насильство влади, а не навпаки.
  • Партії тікали, коли йшлося до прямої конфронтації: Участь партій та політиків була вищою на початкових стадіях Майдану (до 19 січня) – вище 40% – однак, різко впала під час протестних подій останньої фази Майдану (з 18 по 23 лютого) – до 20%.
  • Серед учасників Майдану організація, участь якої у протестах найчастіше повідомлялася у ЗМІ – це ВО «Свобода». Участь цієї партії була зафіксована у щонайменше 18% протестах, пов’язаних із Майданом. Інші партії взяли участь у меншій кількості протестів Майдану. Зокрема, участь «Батьківщини» була зафіксована у 13%, УДАРу – у 10%, «Демократичного альянсу» - у 3%, Радикальної партії – у 1% протестів Майдану.
  • Частка та абсолютна кількість конфронтаційних та насильницьких подій на Майдані, звісно, перевищувала протести попереднього періоду. На Майдані було зафіксовано 24% конфронтаційних протести (порівняно з 19% протестів у 2013 році до початку Майдану), а також 12% насильницьких (порівняно з 8% до початку Майдану у 2013 році). Однак, все одно, майже дві третини протестів Майдану (64%) відбувалися у мирний конвенційний спосіб у формі мітингів, пікетів, наметових містечок тощо.

Повністю з результатами дослідження, методикою та класифікацією подій можна ознайомитися у звіті«Статистика протестних подій Майдану: учасники, географія, насильство» на сайті Центру дослідження суспільства.

Центр дослідження суспільства був створений у 2009 році як незалежний некомерційний центр вивчення соціальних проблем і колективних протестів в Україні. ЦДС об'єднав критично-орієнтованих соціальних дослідників: фахових соціологів, політологів, економістів, культурологів, істориків та юристів. Місія Центру – створення методологічно обґрунтованого, критичного, рефлексивного знання для активістів суспільних рухів, журналістів, експертів, політиків, дослідників та широкої громадськості. Центр активно виступає за егалітарне і справедливе суспільство, проти політики приватизації і комерціалізації соціальної сфери та суспільних благ, засуджує будь-яку дискримінацію, в тому числі за соціально-економічними показниками, гендером, сексуальною орієнтацією, національністю, расою, віком. Конкретними напрямками роботи Центру є аналіз освітніх реформ, моніторинг протестної та репресивної активності, аналіз містобудівної політики та вивчення міграційних процесів.

Моніторинг протестів, репресій і поступок проводиться Центром з жовтня 2009 року. Це унікальний проект з систематичного збору інформації про всі (незалежно від тематики та чисельності) протести, репресії та поступки у відповідь на протести, що відбуваються в реальному часі на всій території України на основі моніторингу більше 190 національних, обласних і активістських веб-медіа.

zaxid.net