Художник Микола Нікашин відкрив персональну "піксельну"виставку в Івано-Франківську


У музеї мистецтв Прикарпаття свою персональну виставку відкрив художник Микола Нікашин. Він володіє унікальною «піксельною» технікою, яку порівнюють з «малярством у 3-D просторі».

«Його техніка – це наче пластика та колір у 3-D просторі. Цю технікою можна назвати «піксельною». Втім, оволодіти нею може лише фанат своєї справи, який з квадратиків, рисочок та кружечків творить навколишній світ», - говорить директор музею, художник Михайло Дейнега.

Мистецтвознавці відзначають, Нікашин знайшов новий декор стилізації площини та об’єму на полотні і як художник створив себе сам. Його картини – надзвичайно трудомісткі, абстрактні та, водночас, філософські. У цій техніці художник працює понад 3 роки. Над однією картиною автор трудиться понад місяць, тоді як на пленері художники малюють пейзажі за 2-4 години.

Сам Микола Нікашин зізнається, свою унікальну техніку він «знайшов на підлозі». Коли ґрунтував полотно для роботи, її сітка відбилась на поверхні. Художник побачив в цьому оригінальність. Тоді він вперше натягнув на полотно рибальську сітку і по ній фарбами написав картину. Далі інтерпретація митця лише вдосконалювалась.

«Коли мої діти побачили першу мою картину, то сказали, що тато малює пікселі. Так і назвали мою техніку – «піксельною». Тепер я передаю пластику та площину за допомогою трикутників. Вони неперевершено реалізують об’єм», - зізнається Микола Нікашин.

Нині художника часто можна побачити на Івано-Франківському вернісажі просто неба. Там він і заробляє собі на життя. Каже, має надію, що його картини подарують людям свято кольору та особливу радість.

Довідково.

Піксель — це найменша одиниця растрового зображення, що отримується за допомогою графічних систем виведення інформації (комп'ютерні монітори, принтери і т. д.). У сучасних графічних системах найчастіше піксель має квадратну форму.