Ілюмінація в саду: види і способи організації


У зовнішнього освітлення може бути різний функціонал, різне обладнання, способи кріплення і налаштування.

Освітлення може бути звичайним або декоративним, але також є ще один окремий варіант зовнішнього підсвічування - ілюмінація в саду.

Звичайне підсвічування використовується щодня для комфортного і безпечного переміщення по ділянці. З ним може перегукуватися декоративне освітлення - для доріжок, створення світлових акцентів на рослинності тощо. Ілюмінація ж зазвичай використовується для свят або в дні певних подій.

 Немає опису.

Детальна інформація на сайті: begma.garden/ru/services/landshaftne-osvitlennya/

Варіанти ілюмінації

Найчастіше подібний варіант ландшафтного освітлення використовується взимку, у такі свята, наприклад, як Різдво, Новий рік тощо. На деревах, наприклад, розвішують гірлянди або використовують світлодіоди, щоб створити ілюзію листя на оголених гілках.

Для підключення ілюмінації експерти радять використовувати звичайну домашню електромережу, а купити освітлення на сонячних батареях. Річ у тім, що велика кількість освітлення, увімкненого одночасно, ризикує створити сильне навантаження на електрику, і зрештою будинок може зовсім залишитися без світла. Тим часом сонячні батареї коштують не так вже й дорого, відрізняються хорошою довговічністю і їх зручно встановлювати - відпадає потреба в прокладанні додаткових проводів. Крім іншого, світильники на сонячних батареях безпечні, не зламаються під час опадів і не споживають домашню електрику, що дає змогу серйозно економити.

Ілюмінація в саду - це не тільки різнокольорова гірлянда або, наприклад, світлодіодні шнури. Це також різні декоративні світильники у формі певних фігурок - звірів, казкових персонажів тощо. Це можуть бути й пливучі ліхтарі, зокрема у вигляді квітів, які за наявності водойми на ділянці створять воістину чарівну атмосферу в нічний час доби.

До новорічних свят ділянку часто прикрашають гірляндами, ялинковими кульками, що світяться, фігурами північних оленів, Діда Мороза і Снігуроньки. Сучасний ринок пропонує велику різноманітність варіантів для будь-якої пори року. Так, наприклад, любителям святкувати Геловін можуть сподобатися фігурки гарбузів у відьомських капелюхах.

Створення схеми створення додаткового освітлення

Ключове завдання святкової ілюмінації - це не тільки створення особливого настрою, а й підкреслення всіх переваг прибудинкової території. Важливо, щоб світильники відповідали тематиці свята.

Щоб правильно створити схему ілюмінації, насамперед потрібно вибрати центр загальної картини. Наприклад, у Новий Рік це можуть бути:

• будинок;

• ялинка або будь-яке велике дерево на ділянці;

• велика скульптура зі снігу.

Центральна фігура має бути максимально виділена підсвічуванням. Це можна зробити не тільки за допомогою кількості освітлення, але також за допомогою забарвлень або динаміки освітлення. Ілюмінація в саду повинна шикуватися навколо цього центру майбутньої композиції.

Для подальших дій потрібно вирішити, які ще великі об'єкти можна включити в проект. Це можуть бути не тільки якісь споруди, на кшталт альтанки, фонтану або паркану, але також і рослини - дерева, альпійські гірки, живі огорожі тощо.

Усі контури будівель мають бути оформлені на кшталт дитячого малюнка - всі лінії мають об'єднуватися одна з одною. Так, наприклад, в альтанці або будинку не варто виділяти гірляндами тільки дах, уникаючи фасаду і навпаки. 

Залишиться продумати тільки дрібні елементи, доповнити загальну картину світловими фігурками та прикрасити рослини вогниками.

Корисні поради для оформлення

Ці прості лайфхаки дадуть змогу красиво і легко прикрасити прилеглу територію заміського будинку:

1. Якщо бюджет обмежений, достатньо буде й того, щоб прикрасити свої дерева світлодіодною сіткою.

2. На маленькій ділянці часто достатньо виділити ялинку м'яким освітленням і поглянути на результат. Цілком можливо, що більшого й не буде потрібно.

3. Світлове оформлення фасаду не зайвим буде доповнити підсвічуванням для доріжки, що веде до будівлі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!