Історик Сергій Адамович: Якби в Україні була краща освіта, люди б не вірили у фейки


Від сьогодні вступили в дію зміни до постанови Кабінету Міністрів України, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19.

Відповідно до постанови в Україні запроваджуються так звані COVID-сертифікати двох рівнів – "жовтого" та "зеленого". У даних документах вказуватиметься інформація про одужання від COVID-19: негативний результат тесту на виявлення коронавірусу та проходження курсу вакцинації.

Водночас за результатами соціологічного опитування серед тих, хто досі не вакцинувався, багато прикарпатців вірять міфам та антивакцинаторській пропаганді (23%), або ж просто бояться побічних дій від вакцини (24%).

Кореспонденти Бліц-Інфо поцікавилися у відомих прикарпатців, що змусило їх щепитися від небезпечної хвороби, чи не боялися побічних реакцій та як ставляться до міфів про вакцинацію.

Знаний на Прикарпатті науковець, викладач і активіст Сергій Адамович каже, що вакцинувався ще в червні вакциною CoronaVac, оскільки дослухається до медиків.

"Медичної освіти я не маю, тому дослухаюся до думки фахівців і розрізняю фейки від правди. Якщо медики кажуть, що побічні реакції мінімальні, а користь велика, то я вважаю, що треба вакцинуватися. Після вакцинації почувався нормально, тільки трішки боліла рука в місці уколу",- каже науковець.

Сергій Адамович переконаний, що на поширення міфів та фейків про вакцинацію впливає низький рівень освіченості суспільства.

"Українське суспільство повільно, але невпинно маргіналізується у сфері освіти. Якби  у нас була краща освіта, люди б не підпадали під вплив цих міфів, адже вони б розрізняли де правда, а де маніпуляція. Тож я вважаю, що частково такі міфи поширюють спеціально, а частково - це все ж низький рівень освіченості суспільства",- каже викладач.

Що ж стосується примусової вакцинації, Сергій Адамович зауважує, що тут дуже крихка межа між правами людини і правами людей, які її оточують.

"Є право людини відмовитися від вакцинації, але з іншого боку є право інших людей, щоб вона не наражала їх на небезпеку. Втім, у нас демократична країна, тому треба діяти засобами переконання, а не примусу",- вважає науковець.  

Сергій Адамович - український науковець та викладач. Депутат Івано-Франківської обласної ради VI—VII скликання. Ексзаступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Голова регіональної комісії з реабілітації при Івано-Франківській обласній державній адміністрації. Координатор ГО «Поступовий гурт франківців». Завідувач кафедри теорії та історії держави і права Навчально-наукового Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Автор понад 185 наукових праць, з них 7 — одноосібних монографій.

Читайте також: Скільки відсотків іванофранківців проти вакцинації від коронавірусу. Опитування

Депутат міськради Олексій Петечел про власну вакцинацію та ставлення до "примусівки"

Франківська психологиня Наталка Чаплинська пояснила, чому вакцинувалась

Екс-голова ОДА Віталій Федорів: Якби навесні була вакцина, то не було б локдауну

Гендиректор ОТБ "Галичина" Ігор Дебенко: Вакцинація дає змогу нормально жити

Нардеп Ігор Фріс про міфи щодо вакцинації: "Найбільший антивакцинатор Ізраїлю помер кілька днів назад"

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!