Історія півторарічної Дані та її патронатних вихователів


В Івано-Франківській міській територіальній громаді не вистачає патронатних вихователів.

Про це Суспільному Карпати розповіла начальниця Служби у справах дітей Ірина Рохман. За її словами, зараз у громаді є три такі сім’ї, однак на обліку служби перебуває 49 дітей.

Півторарічну Даню соцслужби тимчасово вилучили з рідної сім’ї через те, що її батьки були у складних життєвих обставинах. З кінця січня дівчинка перебуває у патронатних вихователів – Ірини та Володимира Куликів.

"Перший день – це було важко. Це було так, як після пологового приїжджаєш з новонародженою дитиною і не знаєш, що тебе чекає. Ніби ти готовий до того, знаєш, що так має бути, що вона є, спить, бавиться. Але все одно, — це додаткове навантаження, додаткова увага", – каже патронатна вихователька Ірина Кулик.

"Коли я заходив, вона весь час плакала, боялася. Місяць ми десь так притиралися. Я не розумів, чому вона плаче. Видно щось є своє у пам’яті дитини, можливо, якийсь стрес пережила. Вона чоловіків переважно усіх боялася", – розповідає помічник патронатного вихователя Володимир Кулик.

Даня – перша дитина, для якої Ірина та Володимир стали патронатними вихователями. Перед цим подружжя пройшло півторамісячне навчання. Кажуть, цей досвід стане в нагоді і у вихованні рідного сина Владислава.

"Владик трохи ревнував спочатку, коли зрозумів, що вона надовго, що вона не поїде завтра. Потім звик, носив їй іграшки. Деколи її обнімає, тулить. У них усе добре. Інколи бувають у них конфлікти, інколи вона починає ревнувати уже до мене, коли він тулиться", – ділиться Ірина Кулик.

Раз на тиждень Дані влаштовують зустріч з її рідними батьками. Однак, каже Володимир, зараз вони не готові забирати дочку додому: "Змін я не бачу. Буде видно, як далі буде. Батьки цікавляться, дзвонять, просять відео надсилати".

Дитина, яку тимчасово вилучили із сім’ї, може перебувати у патронатних вихователів від трьох до шести місяців.

За цей час соціальні служби працюють із біологічними батьками та вирішують, чи повертати дитину, або ж шукають, куди її прилаштувати, каже начальниця міської служби у справах дітей Ірина Рохман. За її словами, вихователі отримують зарплату – понад 11 тисяч на місяць, а також допомогу на утримання дітей.

"Для того, щоб стати патронатними вихователями, перше, що потрібно – це бажання. Коли є бажання, ми надаємо патронатним вихователям консультацію. Також відповідні документи патронатний вихователь здає", – зазначає жінка.

Також, за словами Ірини Рохман, патронатний вихователь має працювати в парі.

"Важливою умовою є те, що патронатний вихователь не працює офіційно на роботі, бо ми його офіційно влаштовуємо, а помічник патронатного вихователя може працювати на роботі, але обов’язково мають бути двоє людей", – каже начальниця міської Служби у справах дітей.

За словами Ірини Рохман, в Івано-Франківській міській територіальній громаді патронатні вихователі працюють другий рік. За цей час сформували 3 такі сім’ї. Зараз у них тимчасово виховують четверо дітей.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!