Івано-франківські ярмарки таки переїдуть у затишні дерев'яні будиночки


Івано-франківський «Новорічний ярмарок 2015» буде проведений у комфортабельних колоритних дерев’яних будиночках, а не в звичних «базарних» палатках.

Міські чиновники ще на початку 2014 року ініціювали створення даного проекту. Тоді голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус та дав відповідне доручення управлінню торгівлі. 

Як повідомив начальник управління торгівлі Олег Ганчак, реалізацію та організацію проведення тендеру на закупівлю будиночків доручили управлінню економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківська. 

Натомість, у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик розповів, що для проведення новорічно-різдвяного ярмарку 2015 в Івано-Франківську з 26 грудня по 25 січня точно з’являться будиночки. Управлінець розповідає, що на даний час вже готові 20 дерев’яних будиночків. Виготовлені вони повністю з дерева та мають захисне покриття. Також вони будуть оснащені поличками, на яких можна буде розміщувати товар. Самі будиночки будуть освітлюватись, всередині розмістять щиток, через  який буде під’єднана електроенергія, що буде досить доречним, особливо взимку, коли швидко темніє.

Розташовувати будиночки планують на Вічевому майдані. Під час новорічних свят в них можна буде купити сувенірну продукцію, іграшки, гірлянди і таке інше. А ще там будуть функціонувати магазинчики, в яких продаватимуть вироби народних умільців. Також, як повідомляє управлінець, планується проведення двотижневої ярмарки на великодні свята, але вже на площі Ринок.

За словами пана Білика, поки ще не визначено в кого на балансі перебуватимуть дані будиночки. На даний час вони перебуватимуть на балансі управління економіки. Але потім вони будуть передані одному з комунальних підприємств, проте якому саме поки не вирішили. Також Богдан Білик зазначив, що перші два роки це підприємство не матиме ніяких затрат щодо утримання та перевезення  будиночків. Оскільки на цей період часу для цього закладені кошти Європейським Союзом.

«На перші два роки кошти на монтаж, демонтаж та перевезення будиночків закладені Європейським Союзом. Тому затрат з нашого боку не буде ніяких. А вже потім буде визначений прейскурант, так як це є і в інших містах, та буде встановлена певна плата за ці послуги», - пояснює управлінець.

За словами Богдана Білика, оскільки більшість будиночків вже готові та місце їх розташування визначене, залишилось лише використати напрацьований механізм як пробний. Наразі управління економіки планує після проведення на початку вересня «Свята хліба» провести пробну акцію «Купуємо Івано-Франківське». Саме на даній акції і хочуть використати ці будиночки, проте лише за умови, якщо вона триватиме хоча би два тижні. Але, як наголосив пан Білик, наразі це ще залишається в стадії розробки.

«Звичайно, що виставляти такі будиночки на недовготривалі - одно чи дводенні ярмарки економічно невигідно і накладно. Адже тільки для того, щоб їх привезти, зібрати, а потім розібрати потрібно тиждень. Тому їх планують використовувати для довготривалих ярмарків, таких як різдвяні, великодні», - зауважує пан Білик.