Івано-Франківський суд присяжних бездіяльний


В Україні минулого року вступив в дію новий Кримінальний процесуальний кодекс. Одним із нововведень для країни став суд присяжних.

За новими «правилами», суд буде вершитися п'ятьма засідателями, два з яких судді, три – цивільні особи. Така форма правосуддя застосовуватиметься щодо осіб, які вчинили тяжкий злочин. І саме присяжні будуть вирішувати, де у реченні «засудити не можна помилувати» ставити кому.

Кожен свідомий громадянин мав можливість подати документи у рідному місті та стати одним із присяжних. В Івано-Франківську народними суддями стали медики, вчителі, пенсіонери та безробітні, - повідомляє кореспондент "Бліц-Інфо".

Незважаючи на те, що КПК ступив в дію з 20 листопада, присяжні поки що не мали можливості вирішувати чужу долю.  

«В Івано-Франківську ще не було жодного судового засідання за участю присяжних. Адже вони можуть розглядати тільки тяжкі злочини. Тобто, з останніх судових процесів, це могла бути справа «валентинівського стрілка» Віктора Корягіна. Та він  мав право обирати: чи його судитиме колегія суддів, чи колегія суддів та троє присяжних. Корягін не забажав, щоб його справу розглядали присяжні», - пояснює прес-секретар Івано-Франківського міського суду Михайло Савлюк.