Калушу не вистачає понад 50 млн. із державного бюджету на зарплату та енергоносії


Як повідомляли "Вікна", дефіцит фінансування державою делегованих повноважень, затримання розрахунків міського бюджету Держказначейством змусила депутатів Калуської Калуської міської ради зібратися на 42-гу позачергову сесію.

— Якщо Плавюк (перший заступник голови Івано-Франківської ОДА. — Авт.) буде викликати вас по енергоносіях в область, і питати, чого ви не заплатили, можна сміло послати його на три букви, — був категоричним міський голова Калуша Ігор Насалик.

Нині держава забезпечує сплату тільки захищених статей. У той же час інші видатки міського бюджету — блокує. Таким чином, місцевий бюджет не може самостійно розпоряджатися власними коштами, або ж сплачує їх виконавцям із великими затримками. Крім того, не вистачає коштів на видатки, які має фінансувати Держбюджет.

Депутати Калуської міської ради звернулися до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова передбачити у Державному бюджеті додаткову дотацію для Калуша у розмірі 53,3 млн. гривень. Подаємо повністю текст Звернення.

 

Прем’єр-Міністру України
Азарову М.Я.

Вельмишановний Миколо Яновичу!

Національним планом дій з впровадження Програми економічних реформ на 2013 рік передбачено посилення фінансової і бюджетної дисципліни та реформування міжбюджетних відносин. Ці заходи беззаперечно повинні бути спрямованими в кінцевому підсумку на поліпщення життя людей.

Однак, реальна ситуація в цих напрямках викликає серйозну стурбованість і тривогу громади міста Калуша та її органів місцевого самоврядування. Зокрема, Міністерством фінансів України на 15 мільйонів гривень завищено доходи  міського бюджету на 2013 рік. Незважаючи на те, що згідно зі ст. 143 Конституції України і ст. 67 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконання делегованих повноважень повинно супроводжуватися передаванням у повному обсязі фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів, дефіцит фінансових ресурсів на виконання міською радою в цьому році делегованих державою повноважень складає майже 30 %.  Це означає, що вже з вересня працівники більшості галузей бюджетної сфери не будуть забезпечені зарплатою, не буде коштів на оплату комунальних послуг та проведення розрахунків за енергоносії.

Проблеми бюджетного забезпечення громади міста також поглиблюються внаслідок фактичного блокування платежів органів місцевого самоврядування за незахищеними статтями видатків міського бюджету. Сьогодні, при наявності коштів, ми не можемо повністю профінансувати видатки на житлово-комунальне господарство, транспорт, утримання установ бюджетної сфери та соціальної інфраструктури, здійснювати повноцінне забезпечення дорожнього господарства та сфери благоустрою.

Враховуючи вищезазначене, Калуська міська рада просить:

1. Розглянути та вирішити питання про виділення з державного бюджету додаткової дотації на заробітну плату і розрахунки за енергоносії в межах незабезпеченої потреби міського бюджету Калуша в сумі 53,3 мільйона гривень.
2. Дати доручення Міністерству фінансів України негайно розблокувати у відділеннях Держказначейства реєстраційні рахунки та забезпечити повне проведення платежів органів місцевого самоврядування за незахищеними статтями видатків місцевих бюджетів.