“Карпатнафтохім” отримав 1 млрд. гривень ПДВ, які заборгувала держава


Ще донедавна питання погашення заборгованості з відшкодування державою податку на додану вартість (ПДВ) вітчизняним товаровиробникам було актуальним і часто ставало причиною різних непорозумінь стосовно того чи іншого підприємства.

Серед них згадувалося і калуське ТОВ «Карпатнафтохім», яке вже майже рік простоює, повідомляють "Вікна".

Оптимізму щодо відновлення роботи виробництв підприємства колективу калуських нафтохіміків і жителям регіону додало те, що у квітні 2013 року між Кабінетом міністрів України та ВАТ «ЛУКОЙЛ» був підписаний Меморандум про порозуміння щодо діяльності українських підприємств Групи «ЛУКОЙЛ» – ПрАТ «ЛУКОР» і ТОВ «Карпатнафтохім». У ньому знайшло своє відображення і питання погашення заборгованості з відшкодування державою підприємствам податку на додану вартість.

Наскільки ефективною виявилася робота відповідних державних структур щодо вирішення цього проблемного питання, як складається ситуація на сьогодні, журналісти поцікавилися в головного бухгалтера ТОВ «Карпатнафтохім» Ростислава Кулика та виконувача обов’язки начальника Калуської ОДПІ Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Михайла Князевича.

– На виконання умов Меморандуму про порозуміння керівниками і спеціалістами нашого представницького офісу в місті Києві, ТОВ «Карпатнафтохім» і податкових органів місцевого і державного рівнів проведено великий обсяг роботи щодо максимального погашення підприємству існуючої заборгованості з ПДВ, – констатував Ростислав Кулик у коментарі “Калуському нафтохіміку”. – Реальним результатом цього стало надходження на рахунок ТОВ «Карпатнафтохім» коштів, заборгованих з відшкодування ПДВ, в розмірі понад 1 млрд. грн. Тобто сьогодні можна констатувати, що сума ПДВ, яка була можлива до відшкодування, нашому підприємству повернута в повному обсязі.

На даний час спільно з керівництвом Калуської об’єднаної державної податкової інспекції продовжується робота щодо врегулювання питань поточного бюджетного відшкодування ТОВ «Карпатнафтохім» податку на додану вартість.

– Відповідно до чинного Податкового кодексу України, працівниками Калуської ОДПІ впродовж кількох останніх місяців вжито всі можливі заходи для прискорення погашення заборгованості з відшкодування ТОВ «Карпатнафтохім» податку на додану вартість, – говорить Михайло Князевич. – Зокрема, було проведено зустрічні звірки з контрагентами щодо підтвердження сум ПДВ до відшкодування «Карпатнафтохіму», проаналізовано рішення судових органів щодо можливості відшкодування підприємству окремих сум ПДВ. В результаті такої кропіткої роботи ТОВ «Карпатнафтохім» повернуто більш як 1 млрд. грн., що повністю відповідає розміру заборгованості, яка була можлива до відшкодування.