«Клієнт нас боїться»


Сьогодні Верховна Рада України в першому читанні прийняла люстраційний Закон про очищення влади

Лише з другої спроби народні депутати включили законопроект до порядку денного. В першому читанні його підтримали 252 голосами. Співавторами закону виступали представники громадськості, молоді політичні сили та народні депутати України, пише День.

Відповідно до закону, перевірці підлягають державні чиновники, керівництво Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, генеральний прокурор, глави СБУ, Національного банку, Рахункової палати, народні депутати, посадові особи ВСУ, судді Конституційного суду, члени Вищої ради юстиції, посадові особи правоохоронних органів, члени Центральної виборчої комісії, посадові особи інших органів держвлади, а також особи, які претендують на зазначені посади.

Суб'єктами, які не пройшли перевірку, є президент, керівники центральних органів виконавчої влади, правоохоронних органів, обласні, районні прокурори, прокурори в містах, які займали посади в період з 25 лютого 2010 року за 22 лютого 2014; керівництво адміністрації президента, а також керівництво територіальних підрозділів МВС і СБУ, які займали посади з 1 грудня 2013 року по 22 лютого 2014 і не були звільнені у цей період за власним бажанням

До влади також не допускаються особи, які до 19 серпня 1991 року працювали на керівних посадах Комуністичної партії, ЦК ВЛКСМ, були співробітниками КДБ, служили або співпрацювали зі спецслужбами інших країн.

Поряд з цим, такими, що не пройшли перевірку, визначаються особи, декларація про майно, доходи та витрати яких не пройшла перевірку, та якщо вони не змогли довести законність джерел походження отриманих прибутків.

Люстрація влади була однією із основних вимог Майдану після втечі екс-президента Віктора Януковича. Останнім часом на підтримку Закону про очищення влади під Верховною Радою України проходили масові акції за участі громадських діячів, активістів, молодих політичних сил та громадських ініціатив, серед яких «Реанімаційний пакет реформ», «Свобода», «Сила людей», «Демократичний альянс» і ін.

ГОЛОС З ФЕЙСБУКУ

Єгор СОБОЛЄВ, громадський активіст, глава Люстраційного комітету України, співавтор закону:

1. Що прийняли? Закон передбачає перевірку кожного судді, прокурора, міліціонера, есбеушника та посадовця включно з керівниками Міноборони та Генштабу. Із оприлюдненням інформації про початок кожної перевірки так, щоб громадяни могли поділитися важливими для перевірки фактами. Із творенням наглядових комісій, куди мають обов'язково включатися журналісти та громадські активісти. І головне – із вимогою автоматично видати вовчий квиток усім, хто не зможе пояснити майно своєї родини; хто був помічений в підтримці зазіхань на нашу територіальну цілісність; хто сидів на керівних посадах під час розстрілу Майдану; хто в минулому був пов'язаний з КДБ; хто вийшов з керівних комітетів Компартії та комсомолу. Ось весь текст.

2. Коли друге читання (тобто остаточне ухвалення закону)? Зараз усі парламентарі мають запропонувати поправки до закону. Це дуже важливий етап, на якому вороги люстрації будуть намагатися вихолостити закон, а друзі можуть його посилити. Робочу групу із розгляду усіх пропозицій буде координувати Юрій Дерев'янко. Він вже запросив до групи представника Президента Руслана Князевича. Завтра оприлюднимо мейл для прийому пропозицій від усіх громадян. І будемо вимагати обговорення всіх пропозицій у відкритому режимі із веб-трансляцією. Щоб закон залишився законом про ОЧИЩЕННЯ влади. Розгляд усіх поправок може зайняти кілька тижнів. І після цього треба вимагати ухвалення закону в цілому.

3. І ось тут нам треба знову багатотисячно зібратися. Ми вже показали всій країні – як тільки ми піднімаємося, наші політичні представники починають виконувати нашу волю. Так і діятимемо надалі. Дякуємо кожному, хто боровся. Особливо – хто для цього приїхав з інших регіонів. Анастасія Береза, Борислав Береза, Ольга Богомолець, Світлана Заліщук, Ганна Гопко, Наталія Соколенко, Вікторія Сюмар, Сергій Таран, Максим Маньковський, Сергій Іванов – разом до перемоги!

Карл ВОЛОХ, підприємець, блогер, співавтор закону:

- Сподіваюся, сьогодні, після голосування найтяжчого і найважливішого з законів (про очищення влади) багато хто отримав урок: хникання і песимізм не поліпшують шансів на зміну життя на краще – на відміну від наполегливої і конструктивної оптимістичній позиції.

А тепер я поясню, чому, з моєї точки зору, ми дожмемо і друге читання. Мало хто помітив, що закон ставили на голосування двічі. Таке буває часто, але тільки тоді, коли з першого разу закон не проходить, а спікер намагається його все ж «продавити» під виглядом того, що не всі встигли натиснути свої кнопки. А от сьогодні ми отримали 240 голосів відразу, а переголосування відбулося на вимогу самих депутатів! І до списку додалося ще десять голосів. Причина проста: вони не хотіли потрапити в наш чорний список «отверженных», чию участь в політичному житті ми будемо оскаржувати, а її саму всіляко затьмарювати. Іншими словами, як казав незабутній О.І.Бендер: «Клієнт нас боїться». Тобто, він боїться вас.

А тепер давайте засвоїмо: якщо на початку вересня, коли закон буде голосуватися остаточно, ви знову прийдете під ВР (бажано в кількості більш значній), то закон буде прийнятий. Зі свого боку обіцяю, що і ми, громадські активісти, свою частину роботи постараємося виконати.

Ганна ГОПКО, громадський діяч, один з координаторів ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»:

- Рано радіти. Ухвалення в першому читанні Законопроектів про очищення влади (люстрацію) та Законопроекту щодо конфіскації майна Януковича і ко (через заочне провадження) – це спосіб утихомирити громадян, які готові реально відродити Майдан під будівлями депутатів, не лише під Радою. Однак треба продовжувати боротьбу, щоб у другому читанні були голоси і не лише на ці законопроекти. Шкода, що люди і партії активізувалися зараз, а не п’ять місяців тому. Протягнули б не 12 законопроектів, а хоча б 40 пріоритетних. Реформаторський фронт і перемоги на ньому важливі, щоб допомогти побратимам на війні і зшивати країну, гоїти людські рани, що недаремно вмирають.. Тому борімося і переможемо. Бог з нами!