«Коли ти порожній, то не можеш віддавати людям»: на Франківщині запустили проєкт реабілітації медиків


COVID-19 створив нову реальність для цілого людства. В цих обставинах чи не в найскладніших умовах перебувають саме медики, які щодня борються з пандемією та її наслідками.

В рамках програми "Людяність та взаємодопомога" — спільної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження” і Представництва Європейського Союзу в Україні — Івано-Франківський Благодійний фонд допомоги невиліковно хворим “Мати Тереза” реалізує проєкт з надання психологічної реабілітації та духовної підтримки медичним працівникам, які в умовах роботи з COVID-19 втратили своїх пацієнтів, або близьких людей, пише Європейський простір.

Реабілітація Карпатами 

За проєктом “Психологічно-духовна реабілітація медичних працівників" заплановано три 4-денні реабілітації в Карпатах для медпрацівників, які постійно працювали під час пандемії. Йдеться про психологічні тренінги на розвантаження та попередження емоційного вигорання, індивідуальні психологічні та духовні консультації, молитви, екскурсії, мистецькі програми.

 

“Наша команда отримала багато звернень від медичних працівників, які працюють під час пандемії коронавірусу про психологічну і духовну допомогу, — розповідає координатор проєкту Ярослав Рохман. — Ми проаналізували, що під час пандемії коронавірусу робота медика характеризується наступними факторами: хронічна напружена психоемоційна діяльність, пов'язана з підвищеною інтенсивністю праці та ускладненими умовами, висока відповідальність за виконувані функції та операції, постійно доводиться приймати на себе енергетичні розряди пацієнтів. На цьому ґрунті виникає емоційне вигорання".

Емоційне вигорання — процес поступової втрати емоційної, когнітивної і фізичної енергії, що проявляється в симптомах емоційного, розумового виснаження, фізичного стомлення та зниження задоволення від виконання роботи. Тому медпрацівники, які постійно працювали під час пандемії, потребують відновлення та реабілітації.

Аудиторією проєкту є саме медичні працівники, які постійно працювали і працюють під час пандемії коронавірусу в стані стресу та небезпеки для власного життя та здоров’я, які втратили своїх рідних чи пацієнтів. Для них Благодійний фонд “Мати Тереза” вже провів дві 4-денні реабілітації у мальовничому куточку Карпат — рекреаційному центрі м. Яремча.

За словами о. Ярослава, реабілітація служить для адаптації медиків після виснажливої праці, стресів і призначена для допомоги у віднайденні ресурсів для подальшої праці. Кожну реабілітаційну сесію проводять психолог і капелан. Велику увагу реабілітологи приділяють допомозі медпрацівникам у подоланні сімейних й соціальних конфліктів, та покращенню спілкування в сім'ї.

Команда проєкту складається із двох психологів та двох духівників — капеланів. Психологами даного проєкту є Людмила–Оксана Андріїшин та Ірина Вишинська, духівники — Руслан П’яста і Ярослав Рохман, який є також і його координатором. Всі фахівці мають досвід праці у подібних проектах та у галузі охорони здоров’я.

“Багато труднощів виникало під час втілення проєкту, чи радше — ускладнень, викликаних умовами карантину, тобто соціальна дистанція, маски, антисептики тощо. Проте, якщо зважити, що наші медики постійно працюють у ще важчих умовах — то це добра нагода частково зрозуміти дискомфорт їхньої роботи”, — розповідає Ярослав Рохман.

Коли відновлюєшся сам, можеш допомогти іншим: що говорять самі медики

“Саме відгуки реабілітантів для нас є лакмусовим папірцем якості, — зазначає Ярослав Рохман. — Ми чуємо багато вдячності та позитиву. Ще один важливий момент — наступні реєстрації на реабілітацію є від медпрацівників, яким порекомендували їхні колеги, що були на попередніх заїздах”. 

“Ця реабілітація, відверто кажучи, принесла дуже позитивні емоції для групи, — розповідає Людмила-Оксана Андріїшин, лікарка, голова БО “Мати Тереза”. — Я виступаю як спікер у групі, але, з іншого боку, мені також дуже позитивно, що тут працює професійний психолог, пані Ірина Вишинська, яка дуже гарно вміє підібрати різними техніками потрібну саме для тебе методику для того, щоб ти міг зрозуміти себе в різних ситуаціях, щоб ти міг розслабитися, щоб ти міг перемкнутися на іншу роботу, щоб ти міг знайти ресурси, які будуть тобі допомагати працювати далі”.

 

Ось якими відгуками поділилися медики — учасники та учасниці проєкту з психологічної реабілітації та духовної підтримки:

  • Медична сестра Надія Стасюк: “Специфіка нашої роботи — спілкування з людьми, а саме з тяжкохворими людьми. Взагалі співпраця людини з людиною відбирає багато твоїх внутрішніх сил. Навіть не фізична робота, а саме морально напружена. І коли ти відновлюєшся, відновлюєш свої власні ресурси, підзаряджаєшся, тоді маєш можливість цим ділитись з іншими людьми. Бо коли ти сам порожній, тоді ти не можеш віддавати людям, а в нашій роботі люди особливо цього потребують”.
  • Лікар-анестезіолог Іванна Дидик: "З самого початку проголошення карантину ми ведемо боротьбу з такою страшною хворобою сьогодення як коронавірус. Я й сама від нього потерпала, лікувалася від його ускладнень стаціонарно. Це був важкий для нас час. Тому ця реабілітація, яку ми проходимо, як промінчик світла в постійній низьці проблем, складнощів цього року. Мені особисто це було дуже необхідно, відійти від повсякдення, рутини”.
  • Лікар швидкої медичної допомоги Всеволод Попович: "База, у якій ми працювали і в якій ми проходили курс реколекції, нам дала духовне оздоровлення, фізичне оздоровлення — свіже повітря, гори, річка… Нам дало моральне укріплення, ми побули наодинці з Богом, нам дуже це сподобалося. Набралися сил, позитиву, енергії для того, щоб далі працювати”.
  • Лікар-анестезіолог Христина Радомська: "Коли ми сюди їхали, чесно, було досить скептичне враження, тому що в усілякі тренінги, роботу з психологом не вірю. Коли ми приїхали і нас дуже тепло зустріли й почали з нами займатися, це було щось нове, це був надзвичайно приємний досвід. Можу порекомендувати поїхати на реабілітацію всім, не тільки медикам, тому що це цікавий досвід для вашого майбутнього".

 

Що далі?

 

 

У Благодійному фонді "Мати Тереза" планують продовжити проєкт, оскільки з'являється велика кількість запитів на підтримку та реабілітацію. 

"Життя показало, що такі реабілітації є дуже важливими якраз для лікарів, для медичних сестер, для багатьох тих, хто працює дуже важко і в дуже складних умовах, складних ситуаціях, — зазначає Людмила-Оксана Андріїшин, лікарка, голова БО “Мати Тереза”. — Ми побачили, що їм дуже комфортно, що воно допомагає заглибитися у себе і знайти для себе той ресурс, який буде допомагати працювати далі. Ми будемо продовжувати шукати різні можливості, щоб все-таки і далі здійснювати такі реабілітації для багатьох, хто працює в медицині, хто працює “людина з людиною”, хто надає допомогу іншим — щоб вони також отримали допомогу для себе”. 

"Кожен проєкт, що працює на протидію пандемії, побудований на першоідеї, яка у кожного, без сумніву, є цінною і величною, тому наша спільна праця допоможе подолати негативні наслідки пандемії у суспільстві”, — підсумовує координатор проєкту Ярослав Рохман.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!