Колишні воїни-афганці Івано-Франківщини і сьогодні, як брати


Івано-Франківська міська організація Української спілки ветеранів Афганістану провела шосту звітно-виборну конференцію, під час якої правління організації відзвітувало перед своїми членами за п’ять років роботи.

Нагадаємо, що Івано-Франківська міська організація Української спілки ветеранів Афганістану – це потужна організація, що складається з 15- ти первинних осередків і об’єднує понад півтори тисячі осіб.

За останні звітні роки афганцями проведено чималу роботу у справі захисту та підтримці своїх членів. Як наголосив керівник організації Віктор Омелько, за звітній період було відпрацьовано та вирішено 264 питання. Це і представництва інтересів афганців у судах, і стосовно надання грошової компенсації ветеранам війни, і безкоштовні медичні обстеження та лікування, працевлаштування колишніх афганців, і навіть вирішення оплати комунальних заборгованостей сімей загиблих у Афганістані прикарпатців.

У звітному періоді за сприяння Івано-Франківської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану дванадцять воїнів- інтернаціоналістів отримали квартири, а 21 особа поставлена на квартирну чергу при Івано-Франківському міському виконавчому комітеті. Крім цього, шестеро воїнів-афганців отримали для власного будівництва земельні ділянки у мікрорайоні Івано-Франківська «Черешеньки».

А ще за сприянням організації 15 сімей загиблих військовослужбовців за рішенням Івано- Франківського міськвиконкому мають 100-відсоткову пільгу на комунальні послуги та отримують по 500 гривень доплати у пенсію за загиблим сином. Багато уваги приділяла і приділяє ветеранська організація оздоровленню та лікуванню колишніх солдатів та офіцерів. Адже більшість з них повернулись додому з фізичними і моральними травмами. Тому, як повідомив Віктор Омелько, оздоровлення у різноманітних медичних центрах та санаторіях пройшов 131 ветеран.

Крім цього, було знайдено можливість відправити на відпочинок до санаторію «Ясень», що у Рожнятівському районі Івано- Франківської області, 34 дитини афганців. Також 676 осіб отримали комплексне обстеження у медичних закладах Івано-Франківська. Афганці брали активну участь у суспільному житті міста.

Зокрема, на початку року завдяки їхньому активному втручанню та публічному висловленню громадянської позиції керівництво Міністерства оборони України зупинило знищення єдиного на Прикарпатті військового медичного закладу – Івано-Франківської військової гарнізонної поліклініки.

Нагадаємо, що, коли стало відомо про плани скорочення цього медичного закладу, кілька сотень колишніх афганців разом з представниками ветеранської організації 38-ї армії вийшли на мирний пікет. Їхні вимоги було почуто і виконано. Чимало було зроблено й для увіковічення пам’яті загиблих в Афганістані прикарпатців.

Зокрема, за звітній період в Івано-Франківську було встановлено пам’ятник загиблим воїнам-афганцям та впорядковано парк воїнів-інтернаціоналістів. Крім цього, в п’яти школах було створено кутки пам’яті про афганські події, а з нагоди 23-ї річниці виведення військ з республіки Афганістан в Івано-Франківську було встановлено п’ять меморіальних дощок.

У подальших планах Івано-Франківської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану – продовжувати активну роботу із соціального захисту воїнів-афганців та членів їхніх сімей. Ветерани-афганці готові також до нарощування своєї громадянської активності.

Підполковник Тарас Грень

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.