Місцеві вибори: Як правильно проголосувати?


В жовтні українці обиратимуть нову місцеву владу, тож варто уже зараз дізнатися, як правильно заповнити виборчий бюлетень. Враховуючи, що обиратимемо владу різних рівнів, документів для голосування буде декілька.

Перш за все, змінилася форма бюлетеня. Тепер виборець може обирати тих членів партії, яким віддає перевагу. Тобто ви маєте свого роду страховку від випадків, коли голосуєте за перших п'ятьох зазначених кандидатів від партії, а інші вже проходять, як то кажуть, за домовленістю. Детальні роз'яснення надала громадська організація «Опора», пише Бліц-Інфо.

Загалом у більшості населених пунктів в день голосування виборцям видаватимуть по чотири бюлетені, за:

1. Очільника населеного пункту (сільського чи міського голову).

2. Депутатів сільської чи міської ради.

3. Депутатів районної ради.

4. Депутатів обласної ради.

Бюлетені будуть різними, приміром, для голосування за сільського голову буде документ тільки з переліком кандидатів. Якщо в населеному пункті зареєстровано менше 10 тисяч виборців, то і в бюлетені для голосування за депутатів ради необхідно буде також обрати лише з переліку прізвищ. А от обрання районної та обласної ради відбуватиметься за новими бюлетенями.

Тож, як проголосувати правильно?

Перший крок

Зробіть позначку "Плюс", або "Пташку" напроти назви партії, яку Ви обираєте.

Другий крок

Друкованими цифрами впишіть номер кандидата, якого підтримує.

Важливо! Кандидат має бути із списку партії, за яку ви вже проголосували. Голосувати окремо за партію, окремо за кандидата НЕ можна. Цей бюлетень вважатимуть зіпсованим. 

 

Автор: Опора

Звісно, система змінилася, але нічого складного у ній немає. Навіть якщо станеться так, що ви припустилися помилки при заповненні, маєте право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, із проханням видати інший в обмін на неправильно заповнений. Щодо цього робиться відповідна позначка у списку виборців навпроти прізвища виборця, а бюлетень з помилкою невідкладно погашається, про що складається акт, щоб під час підрахунку голосів бюлетень був врахований як невикористаний.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!