Музей Марії Кречунєк, на прізвисько Чукутиха, відкрили у Верховині


Вона могла три дні поспіль співати традиційних весільних пісень і жодного разу не повторитися. А її колоритний образ і досі впізнають далеко за межами України. Дізнатися більше про гуцулку Марію Кречунєк, або як її кликали в селі, Чукутиха, відтепер можна в Музеї її імені.

В центрі експозиції Музею – фотографія “Стара гуцулка”. 1931- го року минулого століття світлина військового фотографа Миколи Сеньковського отримала гран-прі на виставці у Парижі. На ній – виконавиця традиційних гуцульських співанок зображена у народному вбранні та із люлькою. На знімку – Чукутисі рівно 90 років, пише ВЕЖА.

Відкрили Музей гуцульської співанки Марії Кречунєк в селі Рівня, що на Верховинщині. У цій хаті мешкала її внучка, яку відома співанкарка виховувала замість мами. А рідне обійстя згоріло під час війни.

Колоритне зобаження Чукутихи намагалися відтворити чимало народних умільців. Майстер народної творчості Юрій Павлович неодноразово вирізьблював її образ в дереві. Нещодавно меценат увіковічнив зображення в надгробній плиті. Її встановили та освятили на могилі співанкарки у селі Верхній Ясенів.

“Сама Марія Чукутиха була неземної краси жінка. А ще й розумна, зваблива, талановита, – розповідають дослідники. До неї йшли люди за порадою, допомогою. Вона знала, як краще одягнутися. Любила крутити кучері та прикрашати голову гарними квітами. Але найбільший її талант – пісня”.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!