На Прикарпатті завершують розробку протипаводкової програми


Про це повідомили під час виїзного засідання екологічного комітету ВР.

Як повідомив народний депутат України Едуард Прощук, на цей рік в держбюджеті закладено 150 мільйонів гривень на попередження шкідливої дії вод, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами представника ДСНС, Паводкова директива для України вже практично готова.

"Проведено аналіз найбільших паводків за 250 років і визначено 221 територію де є значний ризик затоплення. В басейні Дністра таких територій 103. Ми розробили Плани управління ризиками затоплень і до грудня триває громадське обговорення. Опісля ми опрацюємо всі пропозиції і подамо готові Плани до Кабміну",- каже надзвичайники.

Як зауважив заступник міністра екології Михайло Хорєв, ці Плани дозволять визначити території де є найвищі ризики затоплень і виділяти туди кошти. Адже Держбюджет обмежений і його потрібно направляти на першочергові об'єкти.

За словами начальника Дністровського БУВР Романа Михайлюка за виділені кошти вдалося відновити 170 пошкоджених паводком об'єктів.

"Для нашої території руслоочисні і руслорегулювальні роботи є надзвичайно важливі. Сподіваюся, що відповідний закон про ці роботи приймуть. Вчора на засіданні Басейнової ради Дністра презентували перший План управління ризиками в басейні Дністра. В басейні Дністра 37 територій з дуже високим ризиком затоплення, 39 з високим і 27 з помірним ризиком. Також ми зараз створюємо регіональну протипаводкову програму Івано-Франківської області",- розповів Михайлюк.

Своєю чергою заступник голови ОДА Андрій Ярмольський наголосив, що вкладати кошти потрібно в недопущення надзвичайних ситуацій.

"Інформації про русла річок у нас немає і її потрібно діставати з різних джерел. Тож потрібно консолідувати всю інформацію. Це довготривала робота, але час не чекає, тому за допомогою аналітики науковці прорахували найбільш небезпечні об'єкти підтоплення на території нашої області. Ми склали першочерговий план об'єктів, які потребують фінансування вже в цьому році. Сума коштів навіть на першочергові заходи є значною, тому важлива співпраця з комітетом. Вже за місяць ми зможемо презентувати результати роботи",- анонсував заступник.

На завершення, заступник міністра екології Михайло Хорєв наголосив, що місцеві громади мають враховувати План попередження ризиків затоплень у своїх генпланах.

"Дамби будувати потрібно. Але в ЄС використовують і інші методи, які ми можемо запозичити, наприклад, не забудовувати території з високим ризиком затоплення. Наступне - це роз'яснення, що людина має робити в разі паводку. І так само важливим є попередження. Така система зараз розбудовується на Прикарпатті. За 8-10 годин ми вже володіємо інформацією про можливе підтоплення і можемо попередити населення",- каже Хорєв.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!