На Прикарпатті економитимуть електроенергію


У зв’язку з дефіцитним балансом виробництва та споживання електроенергії в об’єднанній енергосистемі України, Міненерговугілля спонукає енергокомпанії та регіональну владу здійснювати жорсткий контроль за споживанням електроенергії на місцях.

За даними профільного міністерства на даний час, незважаючи на літній період, більше половини регіонів України уже перевищують граничне споживання електроенергії. З настанням осінньо-зимового періоду прогнозується подальше зростання споживання, що може призвести до дефіциту електроенергії і до повернення сумнозвісної практики щоденного кількагодинного вимкнення електропостачання, яку наша країна уже переживала у 90-их роках.

Виконуючи рішення Міненерговугілля, ПАТ «Прикарпаттяобленерго» розробило «Графік обмеження споживання електроенергії» та «Графік обмеження споживання електричної потужності» для споживачів, що використовують найбільше електроенергії – промислових та комунальних підприємств області. Споживачі повинні в обов’язковому порядку вжити всіх необхідних заходів для забезпечення зниження споживання електроенергії до обсягів затверджених цими графіками обмеження. Обсяги, в свою чергу, розраховуються на підставі даних режимних замірів попередніх періодів. До «порушників» економного режиму будуть застосовуватися примусові обмеження. Особливо гостро увага буде звертатися на «хронічних» боржників електроенергії.

«Ми поінформували наших найбільших споживачів про запровадження графіків обмеження, - зазначає заступник директора з енергозбуту ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Дацко. – Сподіваємося на розуміння та лояльність, як представників бізнесу, так і побутового населення. Адже в цей непростий для нашої держави та нашої галузі час на карту поставлена енергетична безпека нашої країни. Віримо, що ті незручності, які наші споживачі переживають нині, тимчасові і вони не триватимуть довго».

Нагадаємо, що 50% усієї електроенергії в нашій державі виробляється на АЕС, друга половина – на теплових електростанціях шляхом спалення газу та вугілля. Через загострення стосунків з Росією у державі виник дефіцит газу, паралельно з цим через напружену обстановку та бойові дії на Сході країни призупинено роботу 80% шахт, що спричинило зменшення видобування вугілля. Саме ці чинники є ключовими у виникненні енергодефіциту на українському енергоринку.