На Прикарпатті хворих лікують у колишній конюшні та будинку панської прислуги


Медицина у стінах колишньої конюшні та будинку панської прислуги. Дірки у підлозі, стоптаний лінолеум, потріскані стіни, ліжка забиті дошками та ще радянські меблі, які от-от розваляться.

У таких умовах галицька райлікарня приймає пацієнтів. А їх за рік тут 6 тисяч.  До того ж, клініка розкидана по семи приміщеннях. До найвіддаленішого корпусу два кілометри. Найгірше у критичних ситуаціях, коли доводиться транспортувати хворого на обстеження чи в реанімацію.

«Мені вже, слава Богу, 70 років, а привезуть десь людину під 100-120 кілограм і береш на ноші і несеш того хворого. Розумієте? Санітарка теж бере на ноші і несе з приймального покою в реанімацію хворого», - каже лікар-хірург Степан Леочко.

На роботу самих медиків люди не скаржаться. Кажуть, ті працюють як можуть.  А от лікарі нарікають на відсутність потрібної кількості операційних та порушення санітарних норм, коли, приміром, у палаті на одного хворого повинно бути 7 квадратних метрів, а є лише два.

Між ліжками ніде й ступити. Кухні тут також немає. «Нам дуже важко. Ми розділені. В нас одна кухня, в старому корпусі. Що ми транспортуємо їжу. Старші, і таку велику відстань долати – це для них дуже важко», - говорить заступник головного лікаря Галицької районної лікарні Любомира Водославська.

Нову лікарню в Галичі почали зводити понад  тридцять років тому. Тут мали бути хірургія, урологія, травматологія, очний та гінекологічний відділи. Щороку споруду обіцяють добудувати, але переживши багаторазові зміни влади, приміщення так і залишилось довгобудом.

«Ну я ж їх чіпаю, щоб вони стукали в двері, щоб вони ту лікарню добудували в кінцевому результаті. Бо поки добудують, то та лікарня завалиться», - говорить лікар-хірург Степан Леочко.

У Галичі хворих більше, ніж у сусідніх районах, особливо поширені тут онконедуги через забруднення екології місцевою  ТЕС. Щороку  підприємство платить в районну казну 42 мільйони гривень компенсації за шкоду довкіллю. Однак   жодна копійка на медицину не йде.

«Екологічні кошти використовуються тільки згідно з документами уряду. Можна робити каналізацію, можна робити відвід води, можна чистити річки і більше майже нічого», - каже голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький.

Насправді приміщення нової лікарні   майже  готові, там проведені світло й тепло, - але для  відкриття  потрібно  ще 9- ть мільйонів гривень .  Район таких грошей не має і просить допомоги в  держави. Та  в бюджеті про Галицьку лікарню забули, тож скільки ще поневірятися пацієнтам і медикам у жахливих умовах,  не знає ніхто.

Джерело: fakty.ictv.ua