На Прикарпатті обговорювали розвиток туристичної галузі на основі системи сертифікації GoToCarpathia


7 серпня у селі Татарів Яремчанської міської ради відбувся інформаційно-практичний семінар для представників туристично-готельного бізнесу в рамках реалізації проекту «Трансфер ідеї зеленого туризму в Україні на основі системи сертифікації GoToCarpathia».

З вітальними словом до учасників семінару звернувся Ігор Гладиш, заступник голови Яремчанської міської ради, який підкреслив доцільність реалізації проекту GoToCarpathia за підтримки польських партнерів та території області. Наталія Гасюк, директор департаменту міжнародного співробітництва, євроінтеграції та розвитку туристичної інфраструктури облдержадміністрації наголосила на важливості впровадження системи сертифікації у сфері зеленого туризму, оскільки розвиток туризму визначено пріоритетним напрямком як у Стратегії розвитку та маркетингу туризму Івано-Франківської області до 2015 року, так і в проекті Стратегії регіонального розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року.  Учасникам семінару окреслено основні завдання проекту «Івано-Франківська область – край для туризму», який реалізовується на Івано-Франківщині з серпня п. р. в рамках реалізації Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» (https://www.facebook.com/pages/EU-Project-Ivano-Frankivsk-region-land-for-tourism).

Досвід реалізації екологічної сертифікації у Польщі та Словаччині презентував Богуслав Пизоха, президент Бєщадської Фундації (Польща). Основні підходи до впровадження сертифікації GoToCarpathia в Українських Карпатах охарактеризував Павло Горішевський, голова Івано-Франківського обласного осередку сільського зеленого туризму. Приклади об’єктів зеленого туризму Українських Карпат як учасників системи сертифікації GoToCarpathia навів Юрій Зінько, асистент координатора мікропроекту, директор громадського благодійного «Еколого-географічного фонду.

 

Довідково про проект

Проект «Трансфер ідеї зеленого туризму в Україні на основі системи сертифікації GoToCarpathia» впроваджується за підтримки департаменту міжнародного співробітництва, євроінтеграції та розвитку туристичної інфраструктури облдержадміністрації на виконання парасолькового проекту „Транскордонна співпраця для рекреаційного туризму польсько-українського прикордоння”, співфінансованого за рахунок коштів Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013.

Мета проекту – професіоналізація обслуговування туристів і відпочиваючих, шляхом впровадження ідеї зеленого туризму в Україні на основі системи сертифікації GoToCarpathia.

Серед завдань проекту є ознайомлення представників туристичного та готельного бізнесу з підходами до отримання екологічного сертифікату Карпатського регіону. В рамках мікропроекту передбачено інформаційно-практичні навчання та навчальна поїздка у регіон Польських Бєщад (Підкарпатське воєводство, Республіка Польща) для ознайомлення з досвідом впровадження сертифікації GoToCarpathia – системи сертифікації та ідеї розвитку та промоції зеленого туризму в Карпатах. Сертифікати GoToCarpathia відносяться до різних груп товарів і послуг на території Східних Карпат, є місцевим аналогом екологічних сертифікатів та знаків якості. На території Українських Карпат мікропроект реалізує громадський благодійний «Еколого-географічний фонд» (м. Львів) у співпраці з Бєщадською Фундацією «Партнерство для середовища» (м. Устрики Дольні, Підкарпатське воєводство, Польща) та місцевими організаціями з розвитку туризму на території Львівської, Івано-Франківської і Закарпатської областей.

Регіональний координатор проекту - Павло Горішевський, голова РТІЦ, тел.: +38 050 373 05 01.