На Прикарпатті реалізується програма замісної підтримувальної терапії в наркологічному лікуванні


Відповідно до програми першої фази десятого раунду Глобального Фонду для боротьби з туберкульозом, СНІДом та малярією, з 25 листопада по 4 грудня в Україні перебуває міжнародний експерт психіатричної лікарні Вільнюського університету Еміліса Субати.

Сьогодні експерт зустрівся з керівниками та фахівцями Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру, на базі якого реалізується програма замісної підтримувальної терапії. Схожі зустрічі вже відбулись в Києві, Донецьку та Автономній Республіці Крим. 

Серед своїх головних завдань експерт вбачає розгляд впровадження замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) в рамках програми 10-го раунду Глобального Фонду з організаційної точки зору; визначення програмних досягнень і проблем; оцінку клінічного компоненту програми замісної підтримувальної терапії та якості психологічних і соціальних послуг, що надаються  клієнтам замісної підтримувальної терапії; надання пропозицій щодо удосконалення майбутнього розвитку замісної підтримувальної терапії на національному та регіональному рівнях.

«Один із методів наркологічного лікування – замісна підтримувальна терапія, - говорить  представник Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні, старший фахівець з питань лікування Віктор Коломієць. – У ній використовуються певні препарати, зокрема, метадон і бупренорфін, які допомагають споживачам ін’єкційних наркотиків перебувати в так званій тверезості, коли не виникає бажання шукати наркотики. До позитивних результатів замісної підтримувальної терапії слід віднести і можливість впливу на епідемію ВІЛ/СНІДу, адже переривається ін’єкційний шлях. І взагалі, люди мають змогу знаходитися у зовсім іншому середовищі, працювати, поновлювати сім’ї».

У всіх регіонах України програма замісної терапії працює в рамках Національної програми з протидії ВІЛ/СНІДу. В Україні існує біля 160 сайтів замісної підтримувальної терапії, які працюють на базі лікувальних закладів. За останніми даними, що подаються на сайтах, нараховується 8211 пацієнтів замісної терапії, серед яких і пацієнти Івано-Франківської області. Програма фінансується Глобальним Фондом для боротьби з туберкульозом, СНІДом та малярією. Такими основними реципієнтами являються дві організації – Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні, як громадська міжнародна організація і ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України».

На зустрічі з міжнародним експертом Емілісом Субатом та представником Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні Віктором Коломійцем директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Роман Мельник подякував за рекомендації та поради щодо подальшого розвитку програми замісної підтримувальної терапії.