На Прикарпатті визначили учасників ІІІ фази проекту ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»


Сьогодні в режимі скайп-конференції відбувся відбір районів на участь в ІІІ фазі проекту ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Від області у заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Любомир Слободян, заступник голови обласної ради Остап Дзеса, контактна особа з питань впровадження Проекту від облдержадміністрації Юлія Іванова, від Проекту – старший програмний менеджер ПРООН в Україні Оксана Реміга, міжнародний менеджер Проекту «МРГ» Джейсінгх Сах, спеціаліст з розвитку громад Проекту «МРГ» Олена Рудич і координатор обласного ресурсного центру громад Леся Попелюх.

Було обговорено подані 14-ма районами та Болехівською міською радою заявки на участь у Проекті та методику їх оцінки. При прийнятті рішення враховано критерії щодо інвестиційної привабливості територій, демографічної ситуації, рівня соціально-економічного розвитку, стану інфраструктури охорони здоров’я, водопостачання, навколишнього середовища, потенціалу використання технологій альтернативної енергетики тощо. Також до уваги взято попередні результати роботи районів області у перших двох фазах Проекту, їх мотивація та готовність до зобов’язань на подальшу роботу з Проектом.

За результатами дискусії представників Проекту та області до участі у ІІІ фазі відібрано 8 районів, які отримають підтримку на втілення ініціатив сталого місцевого розвитку, а саме: Косівський, Городенківський, Верховинський, Тисменицький, Коломийський, Калуський, Тлумацький і Надвірнянський райони. До резервного переліку увійшли Рогатинський, Галицький і Долинський райони.

Довідково:

8 жовтня ц.р. підписано тристоронню угоду про партнерство між Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Івано-Франківською обласною радою та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, зокрема щодо участі області у ІІІ фазі спільного проекту ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (2014-2018 рр.) з метою сприяння сталому місцевому розвитку задля покращення умов життя людей в Івано-Франківській області.

Загальна підтримка Проекту в області в середньому сягатиме 0,5 млн. дол. Окрім втілення громадських ініціатив шляхом впровадження мікропроектів організацій громад у відібраних районах,  на сьогодні, область отримала погодження на участь в муніципальному компоненті, який діятиме у двох  відібраних містах області з населенням від 10,000 до 150, 000. Компонент має на меті розвиток відповідних інституцій (ОСББ, відділ підтримки муніципалітетів, рада з муніципального розвитку); підтримку мікропроектів ОСББ та соціальних об’єктів з енегоефективності; розробку моделей для відтворення задля вирішення проблем житлового сектору та впровадження інноваційної діяльності і технологій із забезпеченням кращого обслуговування житлового сектору (з можливістю охоплення додаткових міст під час другої хвилі).

Найближчим часом Проектом заплановано  проведення в області круглого столу для ознайомлення зацікавлених сторін із деталями впровадження цього компоненту та оголошення конкурсу на відбір міст-учасників.

За додатковою інформацією звертатися до департаменту міжнародного співробітництва, євроінтеграції та розвитку туристичної інфраструктури облдержадміністрації: ertd@ukr.net, (0342) 55 20 42, 55 64 44