На українсько-польському семінарі обговорили як управляти місцями Світової Спадщини ЮНЕСКО


22 – 25 липня відбувся спільний українсько-польський семінар «Управління місцями Світової Спадщини ЮНЕСКО», який став першим міждержавним заходом після внесення на 37-й сесії ЮНЕСКО до Списку Світової Спадщини транскордонної номінації "Дерев’яні церкви Карпат". До переліку пам’яток увійшли об’єкти, які є зразками найдосконаліших досягнень у сфері сакральної архітектури України та Польщі.

Відповідно до цього рішення ЮНЕСКО Івано-Франківська область представлена двома пам’ятками всесвітнього значення – церквою Святого Духа у м. Рогатині – 1598 року і церквою Різдва Пресвятої Богородиці – 1808 року в с. Нижній Вербіж Коломийського району, пишуть "Паралеллі".

Організаторами семінару виступили Департамент культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА, Національний Інститут Спадщини у Варшаві, Державний історико-архітектурний заповідник в м. Жовкві та Міжнародний центр охорони культурної спадщини в Жовкві.

Прикарпаття на семінарі представляли начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Давидюк, директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, секретар Нижньовербізької сільської ради Коломийського району Ольга Семенюк.

Програма семінару була розрахована на чотири дні і передбачала перебування у Львові, Жовкві та Замості (Республіка Польща). Впродовж перших двох днів представники України та Польщі приймали участь у пленарному засіданні, яке відбулося в Палаці Потоцьких Львівської галереї мистецтв та відвідали окремі об’єкти культурної спадщини міста Львова. Заслухано ряд важливих доповідей: «Дерев’яні церкви в польському та українському регіоні Карпат – введення в організацію, завдання та плани Управляючого комітету місцем ЮНЕСКО», «Дерев’яні церкви – об’єкти виняткової універсальної цінності», «Управління місцями світової спадщини в прагматиці ЮНЕСКО», «Система фінансування охорони пам'яток в Польщі», «Про фінансування пам'яток Урядами Маршалків», «Управління об’єктом ЮНЕСКО – історичною частиною м. Львова», «Буферна зона місця світової спадщини», «Фінансування пам'яток – коментар ситуації в Україні, моніторинг об’єктів». Серед основних доповідачів знані науковці України та Польщі - Володимир Герич, Маріуш Чуба, Микола Бевз, Анна Марек, Агнєшка Шпала, Лілія Онищенко, Анджей Сівек. 

Третього дня учасники семінару відвідали пам'ятки м. Жовква (зокрема, церкву Пресвятої Трійці) та церкву в с. Потелич. Уже на території Польщі відбулися практичні заняття на об’єкті в Радружі, презентовано проведені реставраційні роботи. Останній день роботи семінару був присвячений відвідуванню пам'яток Замостя та знайомству з проблемами управління міста ЮНЕСКО.