Негода на Прикарпатті: вода нізвідки, сильний град та викорчені дерева


Грози апріорі приносять збитки. Не стали винятком й ті, які пронеслися над Прикарпаттям останніми днями. Традиційно багато населених пунктів залишилися без світла та електрозв’язку. Та звичні до дій в екстремальних умовах аварійно-ремонтні бригади обленерго оперативно намагалися усунути пошкодження.

Зрозуміло, що наразі можемо подати лише попередні дані про збитки від стихії. Бо все ще уточнюється, узагальнюється тощо. Наприклад, дуже сильно постраждало село Скопівка Коломийського району, яке входить до складу сільради Лісного Хлібичина. На той населений пункт налетів справжній буревій з градом. Позривав шифер з дахів. За попередніми даними пошкоджено десять хат. В одній з них ще й підмокла та відвалися стеля. Сильний вітер повикорчовував чимало дерев, в тому силі й фруктових, і разом з градом практично винищив посіви на людських городах, пише "Стик".

Ніби нізвідки на село раптово ринули цілі вали води. Зрештою, чому раптово. Адже в короткім часі у Коломийському районі випало 30 мм опадів, що є дуже багато. В результаті розмило біля 250 метрів дороги по вул. Шевченка в селі Скопівка.

– Ми лише місяць тому її відремонтували. – каже сільський голова Лісного Хлібичина Богдан Харук. – Дорога ще не встигла добре утрамбуватися і сильна вода її пошкодила. Так само вона розмила дорожнє полотно одразу у двох місцях ще на одній вулиці.

Це ми описали ситуацію з грозою 23 червня. А через два дні стихія знову завдала нам удару. Зокрема, ми отримали інформацію з Долинського району, де 25 червня внаслідок раптових підйомів води у восьми селах: Лолин, Старий Мізунь, Шевченкове, смт. Вигода, Гергиня, Новошин та Кропивник було підтоплено 41 підвал житлових будинків та 82 присадибні ділянки. Крім того, в селі Кропивники було розмито 1250 метрів дороги. До речі, вода як стрімко піднялася, так і спала. До дев’ятої години вечора вона увійшла в природнє русло потічків.

Біди наробили з блискавки. Наприклад, на Болехівщині, грім вбив корову. Як повідомив Богдан Харук, в Лісному Хлібичині блискавка вдарила в гребінь даху однієї хати, розбила кілька листів шифери, електрична дуга попалила дерев’яні конструкції. Так само блискавка влучила в житловий будинок й 83-річної жительки села Вікторова Галицького району. Було зруйновано димохід, чотири листа шиферу та вийшов з ладу електролічильник. На щастя, серед людей жертв і потерпілих немає.