Обіг речей в природі або «Second hand» як альтернатива?


Коли в Івано-Франківську закриваються одні крамниці – відкриваються інші, із вивіскою «seсond hand».

Варто визнати, що «секонди», як їх в народі називають, в Івано-Франківську стали альтернативою решті магазинів. Більшість франківчан купує обновки саме там, а в дні, коли в таких магазинах завіз товару, під дверима часто вишиковується довжелезні черги ще задовго до відкриття.

Хоча, в світі «секунд-хенду» ніяких правил не існує. Той, хто хоче встигнути оновити гардероб, приходить завчасу, щоб зайняти місце поблизу дверей. А після відкриття «налітає» на все, що бачить. Люди оберемками хапають одяг разом з вішалками, а тоді вже перебирають те, що вдалося прибрати до рук. Кращі речі відкидають на одну купу, а все, що не підійшло – на другу. Хоча такі купи часто мають і інше призначення – їх просто перепродують на черговому базарі, проте тоді вже ціна не за кілограм, а за кожну річ зокрема.

«Феномен» «секонд-хенду» в місті, й в Україні, полягає в тому, що на полицях магазинів дуже мало товарів українського виробництва. Речі, що продають на ринках, магазинах і навіть бутиках, привезені з Туреччини чи Китаю. Якість таких речей доволі низька, а от ціни часто зашкалюють. Через надмірну кількість посередників і високу орендну плату ціна для кінцевого споживача доволі висока. А якщо сюди доплюсувати й низьку купівельну спроможність, яка після девальвації гривні стала ще нижчою – відповідь напрошується сама.

З іншого боку, доки в країну безлімітно ввозитимуть «секонд-хенд», на ноги не зможе стати власна легка промисловість держави. Отже, пріоритетним напрямком розвитку мав би стати розвиток саме цієї галузі. Тоді б і жителі купували добротні, якісні речі, за оптимальними цінами, адже на логістичні затрати витрачалося б менше коштів. Крім того, таким чином можна і контролювати кількість посередників. Нині ж українські фабрики або повністю зупинили власне виробництво, або шиють одяг для іноземних компаній. А далі ті ж речі повертаються на територію країни, проте продаються вже в інших магазинах. З вивіскою «з других рук»…