ОПОРА: В Івано-Франківську найпублічніше місцеве самоврядування


Івано-Франківська міська рада цьогоріч знову посіла перше місце у рейтингу публічності органів місцевого самоврядування. Але знизився показник публічності міського голови з 77 % до 68%. Натомість показник публічності депутатів зріс від 50% до 55%.

В порівнянні з минулим роком роком, то збільшилася кількість електронного обігу документації. Доступ є вільним до засідань МВК, депутатських комісій, сесій міськради.

Про це сьогодні, 11 листопада, під час прес-конференції повідомив координатор Громадської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області Іван Маруняк, передає кореспондент "Бліц-Інфо".

Представники громадської мережі зафіксовано також прогрес у питанні оприлюднення декларацій про майно та доходи керівництва міськради та виконавчих органів

Серед недоліків є ускладнений доступ до інформації про бюджет. Цифри, які є на сайті, не є актуальними, оскільки не відображає змін, які вносилися до міського бюджету протягом поточного року.

«Ми вкотре рекомендуємо міській владі покращити дистанційний запис на прийом. Це може бути як за телефоном, так і через інтернет-приймальну. Це б значно спростило громадянам доступ до міської влади», - каже представник ОПОРИ.

Також є питання до результатів засідань депутатських комісій.

«Зафіксований складний доступ до протоколів засідань депутатських засідань. Для отримання яких громадян потрібно звернутися до адмінбудівлі або написати запит. А це додаткові зусилля, адже на сайті є не всі протоколи», - пояснює Маруняк.

Ще одним недоліком є  електронна система голосування депутатів міськради. Суть полягає в тому, що громадяни не можуть стежити за персональним голосуванням депутатів.

Є проблема із звітами про використання депутатами коштів із депутатського фонду. У порівнянні з минулим роком, такі звіти не оприлюднювалися.

В цілому, у 2014 році органи та посадові особи місцевого самоврядування стали більш закритими у поширенні інформації про результати своєї діяльності та у щоденній взаємодії з мешканцями. 48% з можливих 100% – такий сукупний середній показник публічності органів та посадових осіб місцевого самоврядування по Україні.