ОПОРА відзвітувала про кампанію спостереження "За прозорий вступ до ВНЗ"


Координатори Громадянської мережі ОПРА у Івано-Франківській області організували для місцевих журналістів прес-конференцію. На якій підбили підсумки щодо кампанії спостереження за прозорістю вступу до ВНЗ Прикарпаття.

Моніторинг вступної кампанії до ВНЗ представництво ОПОРА веде вже п’ятий рік поспіль.

За словами її координатора в Івано-Франківській області Івана Маруняка, протягом 5-ти років спостереження, суттєвих змін немає, лише на формальних та процедурних рівнях, повідомляє кореспондент Бліц-Інфо.

Порівнюючи з минулими роками пан Маруняк зауважує, що абітурієнти стали більш організованими в подачі документів для участі у конкурсному відборі. Та комісії працюють більш злагоджено.

«Нарешті абітурієнти усвідомили, що від швидкості подання документів місце в рейтингу не залежить, тому ажіотажу не було. Вже ніхто не ночував під стінами вузів», - зазначив Іван Маруняк.

Щодо проблем, про які повідомляли абітурієнти найчастіше під час процесу подачі заяв, то вони в основному стосувалися питань, пов’язаних з особливістю прийому осіб, що вступають поза конкурсом, та щодо некоректного відображення даних у інформаційній системі «Конкурс».

За його, словами це ніяк не впливає на зарахування абітурієнтів до вузу, але дезінформувало їх, бо інформація була недостатньою та не відповідає реальному стану речей.

Крім того, як повідомляли кореспонденти «Бліц-Інфо» раніше,  в Івано-Франківському національному медичному університеті та в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника при подачі документів від дітей-інвалідів вимагали додатково два документи – довідку МСЕК і пенсійне посвідчення, хоча абітурієнт мав право на власний розсуд надати тільки один із цих документів.

Як повідомив Іван Маруняк, що стосується порушень під час формування і оприлюднення списків рекомендованих до зарахування спостерігачі не виявили. Рейтингові списки були сформовані відповідно до Умов прийому, вчасно оприлюднені на інформаційних стендах та сайтах університетів.

Однак,  увагу спостерігачів ОПОРИ привернуло те, що абітурієнти, які у першій-другій хвилях були зараховані на місця державного замовлення в одному вузі, і далі розміщувались  у списках, рекомендованих в інших.

«Це пов’язано з тим, що Умови прийому не передбачають вилучення з рейтингових списків абітурієнтів, які в першій-другій хвилі були рекомендовані та виконали вимоги для зарахування у пріоритетному для себе ВНЗ», - пояснює пан Маруняк.

Вступники під час третього етапу  не мали оперативного доступу до інформації про те, хто виконав вимоги до зарахування, та чи мають вони шанс стати студентом-бюджетником, адже ЄДЕБПО є закритою для громадськості, а в системі «Конкурс» не завжди вчасно відображалася необхідна інформація або не відображалася взагалі.

«Проте найпроблематичнішим моментом, та неврегульованим залишається процес зарахування після 10 серпня, коли рекомендовані у третьому етапі вступники не виконують умов для зарахування і місця державного замовлення залишаються вільними. А в четвертій хвилі вже зараховують усіх по максимуму», - зазначає Іван Маруняк.