Патріарх Святослав: Український народ як Божий народ сьогодні подорожує від рабства до свободи


На вихідні, 2—3 серпня, в давньому Галичі (Крилосі) відбулася Всеукраїнська патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої. Паломництво зібрало в соборній молитві за мир в Україні небайдужих прочан: архієпископів, єпископів, священство, монашество та вірних. і вперше за останні століття на цьому знаковому для всіх українців місці відбулася хіротонія — висвячення священика на єпископа-помічника Івано-Франківської митрополії УГКЦ.

Також сталася й інша, не менш важлива подія: представник державної влади оголосив, що Івано-Франківська духовна академія стала університетом. Того ж дня у співслужінні архієпископа і митрополита владики Володимира Війтишина глава УГКЦ блаженніший Святослав освятив у Бурштині наріжний камінь під храм Святої Софії, Премудрості Божої, яким опікуватимуться сестри-монахині 
Воплоченого Слова.

Нагадаємо: архієпископ і митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин 17 лютого 2011 року своїм декретом відновив це святе відпустове місце в Крилосі. За словами одного з чільників влади, цього року проща зібрала сюди чи не найбільше число вірних. Лишень за інформацією Молодіжної комісії Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, з числа піших молодих прочан у прощі взяли участь близько 5000 людей з Івано-Франківська, з півтисячі з Бурштина й 350 прочан — із Калуша.

Перший день прощі

А розпочали паломницьку ходу учасники прощі, як завжди, соборною молитвою в суботу о восьмій годині ранку архієрейською Службою Божою в архікатедральному соборі Святого Воскресіння Івано-Франківська, яку очолив архієпископ і митрополит Львівський преосвященний ігор Возьняк. За його благословенням колона прочан під орудою отця Віталія Дем’янця вирушила до Крилоса. В той самий час вирушили у паломницьку дорогу і прочани з Калуша та Бурштина. В дорозі прочани робили короткі зупинки, а неподалік від Крилоса зупинялись на обід, який приготувала їм Мальтійська служба допомоги. В другій половині дня відбулися зустріч паломників і їх благословення. По їх реєстрації та вітальному слові товариство католицьких студентів «Обнова» провело з паломниками Хресну дорогу. Ця духовна практика налаштувала усіх молодих прочан на особисту зустріч з Христом —  о шостій годині вечора розпочалась Тайна сповіді, яка тривала до пізнього вечора.

А тим часом в Івано-Франківську  в архікатедральному соборі Святого Воскресіння розпочався чин найменування на єпископа отця Йосафата Мощича главою УГКЦ Святославом Шевчуком з участю митрополита Львівського преосвященного кир ігоря Возьняка та митрополита Івано-Франківського преосвященного кир Володимира Війтишина за присутності трьох єпископів УГКЦ. На початку було зачитано патріарші грамоти про обрання Синодом єпископів УГКЦ кандидатури прп. 
о. Йосафата Мощича на єпископа-помічника Івано-Франківської архієпархії УГКЦ та благословення Вселенського архієрея Франциска Папи Римського.

Відтак єпископ-номінант Йосафат потвердив власне віровизнання Символом віри і висловив свою згоду в єпископському служінні, поклавши руку на Євангеліє. Після чину найменування нового єпископа-помічника глава УГКЦ блаженніший Святослав у головному храмі архієпархії коротко відповів на запитання журналістів. 
Під ту пору в Крилосі о восьмій годині вечора Мальтійська служба організувала для паломників вечерю, а через годину відбулися похід до Княжої криниці й освячення води. Літургійні практики прощі закінчилися вечірнею та урочистим винесенням образу Матері Божої до почитання та розповіддю про історію цієї чудотворної ікони. А завершився перший день прощі молитвою оздоровлення для потребуючих прочан та нічними чуваннями перед храмом.

Другий день прощі 

У неділю о 10.00 розпочалась архієрейська Божественна Літургія, в якій взяли участь усі греко-католицькі митрополити України на чолі з блаженнішим Святославом. В її часі відбулася хіротонія (рукоположення) нового єпископа-помічника Івано-Франківської архієпархії УГКЦ Йосафата (Мощича). З цього приводу Глава Церкви сказав, що відбулася історична подія — «момент, коли Господь відкрив таїнственне внутрішнє життя нашої Церквиѕ Сьогодні владика Йосафат поклав на Божий престол своє життя і через його служіння Господь буде животворити та кормити свою Церкву, бо завданням єпископа є навчати і проповідувати Євангеліє, освячувати народ святими Тайнами Церкви і скеровувати люд до Бога». А свою проповідь на Євангеліє про насичення ісусом Христом п’ятьма хлібами і двома рибами «п’яти тисяч чоловіків, окрім жінок і дітей» (Мт. 14, 21) голодного люду блаженніший Святослав розпочав християнським привітом «Слава ісусу Христу!». І далі сказав: «Ми сьогодні прийшли, щоби молитися Господеві за мир у соборній і незалежній Україні. Ми сьогодні стали перед обличчям чудотворного образу Матері Божої Галицької, щоби  благати в Неї життя: життя для наших військових, життя для наших братів і сестер, зокрема й на сході нашої держави, щоби більше не проливалася кров в Україні, щоби не гинули наші хлопці, щоби не плакали наші матері і жінки, щоб не сиротіли наші діти, щоби не опустіли наші міста і села. Ми знаємо, що ця молитва вірних, які зійшлися в ім’я Христове буде вислухана, і та віра дає нам надію. Надію, що спільна молитва може відвернути багато лиха, і зробити багато добра. У сьогоднішньому Євангелії бачимо ісуса Христа, що кормить своїх потребуючих людей. Побачивши тисячі народу що зійшовся послухати Його Слова, Він змилосердився, бо знав усі їхні потреби і вигоював усяку їхню недугу — тим Божим милосердям Він давав своїм людям надію і життя. Це чудо Христос вчинив на згадку старозавітної події, коли Божий народ 40 років блукав пустелею і кожного дня був на межі смерті. і найважливіший урок, який давав Господь своєму народові, що його буття, успіх його мандрівки і можливість посідати обітовану землю залежить від Бога, Який є джерелом життя. Бо там, де є Бог — є добробут, перемога і успіх, бо тільки Господь животворить своїх людей і Єдиний подає надію серед відчаю. 

Український народ як Божий народ сьогодні подорожує від рабства до свободи. Ми пустилися в мандрівку більше як 20 років тому у соборній незалежній державі. Ще багато є перед нами труднощів, але Господь Бог є серед нас. Саме Його присутність є запорукою непереможності і нашої сили, і нашої надії, що всяке зло буде переможене, а Божі добро, мир, спокій, благодать і благословення спливатиме на Його людей. 
Сьогодні також ми молимося за новообраного єпископа, щоби ви тих п’ять хлібів і дві риби, які маєте, віддали народові, а тоді Господь їх помножить для того, щоби душі, які Він вам довірить, могли жити. Через ваше єпископське служіння як помічника митрополита Івано–Франківського Господь Бог хоче дарувати надію на краще майбутнє вашого народу. і якщо перед вами будуть стояти великі виклики і завдання, які, на вашу думку, будуть виглядати неможливими до виконання людині, споглядайте на образ Ісуса Христа, Який в пустелі кормить своїх людей. і цей образ має стати запорукою вашої сили і надії». На завершення архієрейської Літургії єпископ-помічник Йосафат подякував за дар єпископства блаженнішому Святославові, владикам Володимирові й Ігореві, як духовним батькам, і запевнив своїх святителів, що в них він бачить свою опору й підтримку.

Держава і Церква
Окрім цієї знакової події відбулася ще одна, не менш важлива й зворушлива, про яку розповів прочанам присутній на прощі на запрошення блаженнішого Святослава міністр культури Євген Нищук. Він сказав: «Коли ми молилися з нашим духовним провідником я відчував, як наповнюється моє душа цією спільною силоюѕ і ця сила стрімко біжить через ріки, стежки та галявини, звідси, із західної України на Луганщину, Донбас та за Чорне море. Вона передається нашим хлопцям, які воюють за цілісність нашої держави. Так, сьогодні ми бачимо  ворожі танки, і «гради», і ту кількість обманутих людей, які забули, що найвищою цінністю є людське життя і свобода. Як на Майдані, коли слово священиків повертало дим та вогонь на хижого звіра, так і нині ця молитва дарує нам віру в безперечну перемогу». 

Міністр культури також повідомив учасникам прощі, що Івана-Франківська теологічна академія УГКЦ отримала статус університету.

Наріжний камінь нового храму

Глава УГКЦ блаженніший Святослав Шевчук разом з владикою Володимиром Війтишином та настоятелем Воплоченого Слова ієромонахом Софроном Зелінським, в рамках паломницьких заходів, освятили наріжний камінь храму сестер-монахинь Воплоченого Слова в Бурштині, який буде посвячений святій Софії Премудрості Божій. Звертаючись до присутніх, Глава УГКЦ наголосив: «Ми, віруючі, кажемо, що наріжним каменем усього Всесвіту і кожного людського життя, усякої держави є Господь Бог. Наріжним каменем, що його відкидали і відкидають, є ісус Христос... Той, хто опирається на нього, може збудувати будь-що. Особливо в непевний час нам необхідно мати наріжний камінь, на якого можна спертися, і серед моря різного невідомого і непевного знайти щось вічне та непорушне». (Нагадаємо, що в Бурштині знаходиться контемплятивний чин монахинь, який закритий від світу, але який завжди за нього молиться, — прим. авт.).


* * *
Цьогорічна Всеукраїнська патріарша проща стала однією з наймасовіших, до якої, за попередніми підрахунками, долучилися близько 40 тисяч вірян з усієї України та гостей з країн Європи.

Галичина