Прикарпатцям пропонують святкувати не Хелловін, а сімейне свято українського гарбуза


Наближається ще одне, нетрадиційне для нас, українців, свято.

І вже багато хто б’є на сполох, адже наші діти починають брати участь у таких собі вечірках, де перевдягаються на всяку нечисть та вирізають гарбуз зі страшною усмішкою. А дехто з батьків з гіркотою в голосі зауважує, що як на коляду просять дітей піти з вертепом, то ті відмовляються, а як перевдягатися на кажанів та відьом, то поспішають наввипередки. Що ж робити? Заборонити їм святкувати це свято? Ні, звичайно, адже тоді дитина буде все одно  таємно про нього читати та ним захоплюватись, пише Нова Зоря.

 Краще зробіть підміну! Святкуйте не Хелловін, а сімейне свято українського гарбуза! Як його організувати радить Патріарша катехитична комісія УГКЦ.

Трохи ідей для теплого, не страшного, не американського гарбузового дня чи вечора:

1. Разом з дітьми спекти гарбузовий пиріг. Рецептів в Інтернеті купа. Приготування доволі просте. Смак і користь фантастичні.

2. Вирізати гарбузові ліхтарики з отворами-серденьками. Створити за допомогою цих ліхтариків затишну домашню атмосферу. Розказати дітям, що першими почали робити гарбузові ліхтарики ірландці, бо зрозуміли, що це крутий лайфхак). Так, це не хелловінська ідея й заслуга.

3. Подивитися гарний фільм. Під час перегляду їсти не попкорн, а лузати гарбузове насіння.

4. Приготувати гарбузово-яблучні фреші чи гарбузові смузі. Чи запекти гарбуз прямокутними соломинками (ідеальна заміна цукерок – скуштуйте). Чи зварити гарбузову кашу… Готуючи, розповісти дітям про неоціненну користь гарбуза (подовжує молодість, підвищує гемоглобін, заспокоює й сприяє доброму сну…).

5. Театралізувати з дітьми обряд українського сватання (гарбузовий обряд) і, обов’язково, пісеньку “Ходить гарбуз по городу”.

6. Виготовити посуд з невеличких гарбузів (справжній чай мате, до речі, п’ють через соломинку з горняток, вирізаних з гарбуза). Спробувати, як і африканці, виготовити мотоциклетні гарбузові шоломи (ага, вони таке практикують).

7. Попрацювати над веселим оранжево-жовтим дрес-кодом для усієї сім’ї.

8. Виготовити з дітьми цікаві вироби ручної роботи зі зображеннями гарбузів. Чи розмалювати гарбузи фарбами.

9. Створити гарбузову фотозону і зробити сімейну фотосесію.

10. Пограти в гру “1000 гарбузів”. Моя улюблена . Її дуже корисно грати в дорозі (коли та здається нескінченно довгою). Кожен по черзі або всі в унісон кажуть: “Було 1000 гарбузів. Один з’їли. Залишилося 999. Було 999 гарбузів. Один з’їли. Залишилося 998…” Ну і так далі До фрази “З’їли усі гарбузи. Не залишилося жодного”.

P.S. З дітьми краще працює принцип не “заборонити”, а “замінити”. Замінімо цю чужу, не нашу традицію на щось рідне й своє! І не надаваймо тому Хелловіну все сильнішого образу “солодкого забороненого плоду”.

Гарного нам святкування свята українського гарбуза  (а святкувати його можна від серпня і…допоки не з’їмо всіх гарбузів)!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!