Примус учнів носити шкільну форму: освітній омбудсмен закликав педагогів не марнувати на це час


Перевірки одягу учнів у навчальних закладах порушують їхнє право на освіту і є незаконними. Вибір одягу є вільним рішенням учнів та їхніх батьків.

Про це заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Нагадаємо, у Франківську школярку вигнали з уроків через порушення дрес-коду.

Тож служба освітнього омбудсмена України закликала припинити перевірку одягу учнів у навчальних закладах.

"Заходи щодо перевірки одягу учнів непотрібні та незаконні", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до служби неодноразово надходили скарги від батьків щодо шкільних рейдів під час занять. Їх здійснювали педагогічні працівники та адміністрація шкіл, які перевіряли зовнішній вигляд учнів.  Дітей не допускають до або відсторонюють від занять через зовнішній вигляд. 

"Замість того, щоб забезпечувати освітній процес та дбати про безпеку дітей, частина педагогів здійснюють перевірки та "рейди" зовнішнього вигляду учнів. Закликаємо педагогів та адміністрацію закладів освіти припинити усі заходи щодо перевірки одягу учнів. Не витрачайте ваш дорогоцінний час на ці непотрібні та незаконні речі!", — заявив Горбачов.

У службі заявили, що одяг для школи — вільний вибір дитини та її батьків. Єдиними рекомендаціями є охайність, відповідність сезону, зручність, зокрема під час перебування учнів в укриттях.

"Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні. Заборона відвідувати учневі заняття через відсутність шкільної форми порушує право на освіту", — йдеться в повідомленні.

До теми: Скандал через шкільний одяг у Франківську: У ліцеї кажуть, що всі підписали згоду на форму перед вступом

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!