Проклинають і питають, чого не в пакеті. Як на Прикарпатті чоловіків мобілізовують (ВІДЕО)


На Прикарпатті, як і по всій Україні триває мобілізаційна кампанія. Тож ТЦК посилили перевірку документів у чоловіків призовного віку, особливо у наближених до кордону районах.

Якими гірськими стежинами тікають ухилянти від служби та скільки недозаробляє на туризмі місцевий бізнес, розповіли журналісти Слідство.Інфо, пише Бліц-Інфо.

Журналісти декілька днів провели на блокпосту разом з військовими ТЦК, а також вийшли на чергування з прикордонниками.

"Ці питання: "а ти там був?", "йди воюй", "чого ти тут стоїш", чуємо кожен день. Вже втомлюшся відповідати, що так, був і перевівся після поранення. ТЦК окрім мобілізації займається ще і похованнями, доставкою тіл загиблих. Люди вже впізнають тебе, що ти роздаєш повістки на вулицях і коли на похороні вручаєш сімʼї загиблого прапор, то дивляться на тебе як на ворога",- ділиться військовий ТЦК Євген.

Хлопці зізнаються, що навіть на бойових позиціях почувалися спокійніше, ніж зараз коли працюють з людьми.

"Плюють у спину, кажуть, "чого не в пакеті". "Чого повернувся". "Покажіть документи, що у нас в країні війна. У нас немає війни". Такого наслухаєшся... Деколи просто в обличчя проклинають. За місяць уже звик, хоча зізнаюся на другий день хотів написати рапорт, щоб знову повернутися на бойові, бо там спокійніше було. Коли показую, що в мене у військовому квитку написано РФ, то трохи замовкають. Я кажу: "бачиш, у мене РФ і я служу, а ти тут бігаєш-катаєшся. То хто з нас українець?",- розповідає військовий ТЦК Максим.

Окрім словесних перепалок бувають і фізичні конфлікти між місцевим населенням і представниками ТЦК. Зокрема на початку липня у Ворохті стався конфлікт, який прогримів на всю країну. Втім, селищний голова Ворохти Олег Дземʼюк запевняє, що попри все, якогось зверхнього ставлення ТЦК до громади після цього конфлікту не було. 

"Процес мобілізації триває. Ми в тилу, але не забуваємо про війну. Ми працюємо, платимо податки, донатимо на ЗСУ",- запевняє голова.

Військовий з Верховинського РТЦК Роман не розуміє, чому за 2,5 роки війни так змінилося ставлення до служби в ЗСУ.

"Я йшов добровольцем на війну не для того, щоб чинити в тилу негатив, чи якесь насильство. Ми тоді стояли, щоб тут було спокійно. Але не розуміємо, чому тепер тут люди кажуть, що не хочуть змінити тих хлопців, які на передовій 2,5 років",- каже військовий.

Власник велопрокату Тарас Литвиненко розповідає, що клієнти, які постійно їздили сюди на відпочинок тепер питають, як у вас ситуація з ТЦК і блокпостами. Каже, що минулого літа не було такої ситуації, а цього року ТЦК зустрічали туристів просто на вокзалі.

Більше, дивіться у сюжеті.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!