Придністров'я як доля Криму


Ситуація у проросійському анклаві помітно погіршилася

Про те, що анексія Криму і російська агресія на сході України боляче вдарить по Придністров'ю, було зрозуміло ще в березні. У Тирасполі з тривогою спостерігали за маневрами Януковича навколо підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Потім на короткий період часу зітхнули з полегшенням, але вже в лютому невизнану республіку охопила зневіра. Відтоді вона все більше посилювалася і тепер перейшла у відчай.

Почнемо з того, що так звана Придністровська Молдавська Республіка (ПМР) існує тільки за рахунок економічної та фінансової допомоги Росії. Зокрема, Тирасполь вже багато років не платить за спожитий російський газ. Борг обчислюється вже в мільярдах доларів.

Конфлікт у Донбасі боляче вдарив по ПМР. Її крихка економіка серйозно залежить від імпорту українських товарів, а також від експорту до Росії, що йде через український кордон. Як заявила голова уряду ПМР Тетяна Туранська, імпорт знизився приблизно на 30 %. Зменшився експорт, пішли вниз і показники доходів. Прем'єр поскаржилася: «З квітня ми бачимо недонадходження до бюджетів усіх рівнів, сьогодні уряд ухвалює низку непопулярних рішень, які повинні стабілізувати економічну ситуацію в республіці».

Хоча на відміну від молдавської продукції придністровська може без перешкод йти на російський ринок, ситуація в економіці невизнаної республіки близька до кризової. У московській «Независимойгазете» депутат Верховної ради Придністров'я, голова Спілки придністровців України Дмитро Соїн зазначив, що «розмови про придністровські коньяки і вино, яким не закритий доступ на російський ринок і які всіх врятують, - міф. Більше 80 % продукції Придністров'я досі йшло в Україну, Молдову і країни ЄС і тільки 19,8% - до Росії. Зараз український ринок для придністровської продукції закритий, у зв'язку з підписанням Кишиневом угоди з ЄС закривається і молдавський, а також європейський, ситуація в регіоні погіршується, і восени може статися соціальний вибух».

Йдеться про те, що з липня влада була змушена на 15 % урізати зарплати бюджетників, їх переводять на неповний робочий день. З серпня скорочення складе вже 20 %. І це ще далеко не все. На підприємствах, що практично зупинилися, людей або звільняють, або відправляють у неоплачувані відпустки. Щасливчиків переводять на неповний робочий тиждень із відповідним скороченням зарплати.

Росія, на яку значна частина населення ПМР завжди сподівалася і куди так прагнула, стала надсилати менше грошей. За свідченням Дмитра Соїна, «нещодавно було перераховано 8 млндол - для виплат пенсійних надбавок,влада у Тирасполі, судячи з усього, сподівалася на більше ». Безкоштовний газ становище не рятує.

Істотну нервозність у Тирасполі викликає невизначеність із Оперативною групою російських військ (ОГРВ) у ПМР, що виконує миротворчі функції. Насправді це угруповання пряма військова загроза південним регіонам України. Постачання її через нашу територію здійснюється на основі угоди про організацію міждержавних військових перевезень та розрахунки за них, а також угоди про транзит через територію України військових формувань Росії, які тимчасово перебувають на території Молдови.

У молдавській пресі з'явилися повідомлення про те, що Україна готує зрив миротворчої операції на Дністрі. Українська влада нібито має намір денонсувати угоди з Росією, що забезпечують умови для перебування російських миротворців у Придністров'ї, і тим самим домогтися їхнього відходу із зони конфлікту. Посилаючись на свої джерела, ЗМІ повідомили, що «починаючи з червня нинішня українська влада з подачі свого Міністерства оборони опрацьовує питання про денонсацію угод із Росією, що забезпечують умови для перебування російських миротворців у Придністров'ї.

Проблеми з переозброєнням ОГРВ виникали ще за попередньої влади. У серпні минулого року Росія спробувала ввезти у Придністров'я сім вертольотів для патрулювання її миротворчими силами меж зони безпеки на Дністрі. Київ згоди не дав і російські вертольоти не потрапили в Тирасполь.

Швидше за все, про повну блокаду Придністров'я не йдеться, бо це загрожує гуманітарною катастрофою там. До того ж у ПМР близько третини жителів мають українські паспорти і Київ зобов'язаний про них піклуватися. Що стосується ОГРВ, то припинити транзит для її постачання і товарів подвійного призначення цілком можна. Якщо Росія веде проти України війну, то було б дивно допомагати її військовим формуванням поблизу Одеси та Вінниці.

У будь-якому випадку проблема Придністров'я швидко зростає в розмірах, і Кремль так чи інакше повинен її розв’язувати. Тут у Києва відкриваються певні можливості для маневру. І не тільки.

Можна на прикладі ПМР побудувати деякі моделі щодо Криму. Повної аналогії бути не може. Хоча б через наявність спільного кордону півострова з Росією. Нехай поки тільки морського. Проте складнощі для окупантів виникають щодня.

Глави держав і урядів країн ЄС уповноважили Єврокомісію та зовнішньополітичну службу ЄС підготувати пропозиції з блокування іноземних інвестицій в економіку Криму. Це означає, що в разі ухвалення такого рішення компанії, які здійснюють інвестиції в Крим, будуть автоматично потрапляти в «чорний список» ЄС. Навіть сьогодні бажаючих інвестувати в економіку Криму з боку російських компаній не так уже й багато. Черги не спостерігається. Посилення тиску з боку ЄС призведе до того, що багато великих інвестиційних проектів Криму, зокрема будівництво мосту через Керченську протоку, будівництво глибоководного порту в західному Криму, розробка шельфу Чорного моря, якщо й будуть здійснюватися, то за державні кошти. Бізнес ухилятиметься. У російському бюджеті з грошима сутужно. На Крим і Придністров'я явно не вистачає.

Важливим стримуючим фактором є санкції проти чиновників, які  відповідають за роботу з сепаратистами-терористами на сході України і в Криму. Застосування таких заборон і обмежень призводить до напруги в російській бюрократії щодо можливих призначень. Багато кадрових чиновниківусіх рівнів не хочуть їхати працювати на півострів, щоб потім не мати проблем у посольствах і консульствах країн ЄС. Все це призводить до проблем з професійними кадрами в Криму.

Анексія Криму і фактичний крах проекту Новоросія породив і продовжує породжувати для Кремля проблеми, які все складніше здолати. У російській націоналістичної пресі багато міркують про те, що Донбас здала російська влада і це їй ніколи не пробачать. Поки криза в Придністров'ї і внутрішнє напруження там залишається десь у тіні кризи в Донбасі. Однак це не більше ніж тимчасово. У міру успіхів АТО увага буде переключатися на береги Дністра і Чорного моря. Причому обидві проблеми практично неможливо розв'язати за нинішнього політичного курсу Кремля.

Восени в Придністров'ї може початися соціальний вибух. Буде спроба перекласти провину на Україну. Але від цього жителям регіону легше не стане. Ситуація швидко переходить у бінарний стан. Або Росія візьме регіон на повне фінансове забезпечення, або цей сепаратистський проект припинить своє існування.

Якщо це відбудеться, то й Крим стане в чергу.

День