Прикарпатський письменник Юрій Андрухович: Може пора вже перестати називати їх «владою»?


Кожен крок вільної незалежної людини, згідно з божевільним планом влади, відтепер каратиметься законом.

Про це письменник Юрій Андрухович пише у своїй колонці на сайті ТСН.ua.

«16 січня всіх нас, із тими молодими людьми включно, злодійкувато і по-шахрайському, боягузливо, злочинно і підло вирішили загнати в орвеллівський світ. Що за демони інструктують цю владу в її дедалі божевільніших діях? Які московські специ понаїхали сюди керувати спецоперацією «братів менших»? Завдання ж Великого Брата більш-менш очевидне – зробити нашу країну ще страшнішою від його власної. Щоб він вряди-годи виглядав цивілізованим посередником між нормальним світом і цим пеклом, до якого нас намагаються запроторити», – зазначає письменник.

Також він додає, що вже 17 січня вранці, переглядаючи світлини сотень знайомих і незнайомих українців у друшляках і каструлях, подумав: «Ось де втілюється літературна класика – в обличчях цих чудових Дон-Кіхотів, які ось у такий незворушно-незламний спосіб виразили свою глузливу і презирливу непокору».

«Пригадався ще й початок «Трьох мушкетерів», де батько, виряджаючи юного д’Артаньяна в Париж, заповідає йому якомога частіше битися на дуелях, «тим більше, що дуелі тепер заборонені». Нам, українцям, заборонили не дуелі. Нам заборонили бути людьми. Кожен крок вільної незалежної людини, згідно із божевільним планом влади, відтепер каратиметься законом. До речі. Я написав «влади»? А, може, пора вже перестати їх так називати? Навряд чи мешканці окупованих територій у роки війни називають «владою» окупантів-пришельців. Тим більше таких, що порушили будь-які межі здорового глузду. Я знаю, що багато хто з вас нині ще вирішує, чи їхати до Києва. Якщо я смію висловити і свою думку, то ось вона: тисячу разів так. Нас має ставати дедалі більше. Це єдиний шлях унеможливити переворот і зупинити кошмарну перспективу країни-концтабору. Інакше тим, які виживуть, залишиться до кінця днів своїх сидіти по брудних і холодних норах, вряди-годи перечитуючи заборонений роман Джорджа Орвелла».