Різні країни


Знаєте, чому наш уряд (та й усі наші можновладці загалом) не можуть нічим ефективно керувати? А все пояснюються дуже просто – ми з ними живемо в цілковитоо різних країнах, де різний рівень доходів, медицинського обслуговування і навіть різний рівень елементарного харчування. У них, звичайно ж, вищий, а у нас нижчий.

Ах, ах, ах. Щоб заохотити населення переходити на твердопаливні або електричні котли уряд вирішив виділити 50 мільйонів гривень. От ви купуєте такий котел і вам відшкодовують 5 тисяч. А що котел коштує 15 тисяч гривень (плюс установка) то уряд твердо переконаний, що в кожного українця під матрасом є зайві десять тисяч. Воно й зрозуміло – для можновладців це взагалі не сума.

Я вже мовчу про те, що в більшості будинків старої забудови недостатня кіловатність електроподачі, щоб встановити електричне опалення. В старі будинки подається всього 2 Квт, а для електрокотла потрібно мінімум п’ять, а ще краще сім. А ще потрібно провести нову проводку, що теж недешево.

До того ж, хто встановлюватиме електричне опалення при загрозі відключення електроенергії на чотири години на добу, як нам обіцяють в нашому уряді?

От і виходить, що не все так просто, як здається урядовцям з їхніх елітних особняків в Конча-Заспі. Там у них, я переконаний і з кіловатами все в порядку, і з проводкою, і з зайвими тисячами. І генератор електричний про всяк випадок у підвалі.

Наступним кроком, щоб врятувати вічно збитковий (ха-ха-ха) «Нафтогаз» має бути підвищення тарифів для населення. В чотири рази. Принаймні таке бажання озвучив на енергетичному форумі в Києві заступник голови "Нафтогазу" Олександр Тодійчук.

Тобто, якщо зараз тариф 1 грн. 79 коп., то до кінця року він може перетворитися в повноцінні 7,16 грн.

Зимою газовий котел (разом з газовою плиткою) для обігріву трикімнатної квартири споживає приблизно 500 кубів газу. Множимо й отримуємо 3580 гривень. А що? Для наших можновладців це взагалі не гроші. Вони, вечеряюючи в ресторані, щодня витрачають і більше. От тільки середня зарплата в Україні за вересень склала 4437 гривень. Скільки там залишається пересічному українцю з середньою зарплатою? 857 гривень? А ще ж треба заплатити за електроенергію, за воду, за вивіз сміття і за квартиру. До того ж, всі ми знаємо, що середня зарплата – це далеко не реальна. Більшість наших співгромадян отримують платню меншу за ті 3580. Менше на півтори-дві тисячі.

Але виявляється у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості підтримують такий непопулярний крок і навіть стверджують, що згідно з соцдослідженнями, населення в умовах війни готове платити вчетверо більшу ціну за газ.

Хотілося б мені знати де ці, так звані, соцдослідники знайшли таке населення? Чи не в коридорах того самого "Нафтогазу"?

Що буде в результаті, якщо бажання заступника голови «Нафтогазу» (який, внаслідок збитковості підприємства, на якому він працює, бідує неймовірно) стане реальністю ?

Криза комунальних неплатежів, однозначно. І соціальний вибух в результаті. Але можновладці, певно, все ж сподіваються відсидітися в своїх затишних теплих особнячках з персональними генераторами.

Анонс-контракт