Розпродаж в'язниць: Франківське СІЗО планують продати з під-молотка


Шостого серпня у Міністерстві юстиції України оголосили про початок великого розпродажу нерухомого майна пенітенціарної системи.

Йдеться про установи виконання покарань, такі як слідчі ізолятори (СІЗО) та виправні центри. У списку є й івано-франківське СІЗО, що знаходиться на вулиці Сахарова, інформує «Радіо Свобода».

В першу чергу, продаватимуть ті установи, де в’язнів немає. Велика частина українських в’язниць перебуває у замороженому стані. Коротше кажучи – вони пустують.

Як приклад, той самий виправний центр у Коцюбинському: рік тому тутешніх в’язнів перевели до інших виправних центрів. З серпня 2019 року тут нікого не утримували.

Відтоді, каже міністр юстиції Денис Малюська, держава витрачає десятки мільйонів гривень на охорону та утримання цього закладу.

Таких заморожених установ в Україні є 27, кажуть у Мінюсті. Кожна з них може потенційно зацікавити інвесторів, вважає міністр Малюська. Відтак, заморожені (пустуючі) об’єкти будуть виставлені на продаж в першу чергу.

Після того в Україні мають намір закрити виправні центри, де наразі утримуються засуджені, каже Денис Малюська.

«В Україні наразі є 12 і виправних центрів, де утримується 1 383 людини. В таких установах немає суворого режиму. Засуджені перебувають у досить вільному становищі. Вони тут ночують, але можуть виходити і працювати за межами установи. Таке покарання називається обмеженням волі (не плутати з позбавленням, – ред.) і таке покарання ми пропонуємо прибрати з кримінального кодексу і ще 12 виправних центрів закрити», – сказав міністр юстиції Денис Малюська на брифінгу у Коцюбинському шостого серпня.

Закриття таких установ – складне та непопулярне рішення, оскільки йдеться про скочення персоналу, каже заступниця Молюськи – Олена Висоцька. Проте, важливо знати, говорить вона, що жоден із цих центрів не наповнений на 100%. Деякі з них наповнені лише на 20-30%. «У нас є одна установа, де 30 засуджених, тоді як персонал виправного центру складає складає 150 людей. Для держави це (такі витрати, – ред.) неприпустимо», – каже Висоцька.

Поступово, великий розпродаж перетвориться на велике будівництво, каже міністр юстиції Денис Малюська. В першу чергу, йдеться про будівництво слідчих ізоляторів (СІЗО). Замість існуючих СІЗО, котрі, здебільшого, є у центральних частинах міст, хочуть збудувати нові – у промзонах або за межами міст.

«В Україні є 20 слідчих ізоляторів, котрі розташовані в центрах міст. Зокрема – у Києві, Одесі, Львові, Івано-Франківську. Це застарілі будівлі, зведені у позаминулому сторіччя, котрі не відповідають сучасним вимогам та стандартам. Крім того, нам немає сенсу утримувати такі установи в центральній частині міст. Для наших потреб вистачить і промзони», – каже Малюська.

За словами міністра, СІЗО будуть виставлені на продаж в останню чергу, після того, коли їхні двійники за межами міст будуть повністю збудовані та готові до заселення. Цей процес розраховний на 10 років.

Як живуть ув'язненні в франківському СІЗО: відео - PRAVDA.IF.UA ...

Ось так виглядає будівля івано-франківського СІЗО

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!