Руйнувати сквер Міцкевича заради дітей?


Конкурс на спорудження пізнавально-ігрового майданчика оголосили в Івано-Франківську з ініціативи громадської організації «Мами Прикарпаття».

За словами її координатора Мар’яни Вершиніної, така ідея виникла досить давно. Для її реалізації «Мами Прикарпаття» насамперед організували «непрофесійне дослідження» і, за власними спостереженнями зійшлися на думці, що центральній частині міста бракує ігрових майданчиків для дітей. «Сквер Міцкевича вибрали насамперед тому, що там постійно відпочивають багато сімей чи просто матерів з дітками. Тож ця зона потребує дитячого майданчика. Крім того, недостатня їх кількість у центрі міста наводить на думку, що дитмайданчик там має бути», — вважає пані Вершиніна.

Члени організації вже встигли обрати ту частину скверу, яка їм найбільше сподобалася. Йдеться про територію позаду літнього майданчика від кафе «Веранда». Наразі громадськості представили два проекти дитячого майданчика: перший передбачає спорудження ландшафтного парку, другий — набір сучасних дитячих атракціонів від київської фірми «інтератлетика». За задумом ініціаторів, майданчик дозволить діткам і батькам, які відпочивають у сквері, активно проводити свій вільний час. 

Сьогоднішні реалії відпочинку дітей у сквері виглядають так. Дітки приходять зі своїми лопатками й відерцями і бавляться в квітниковій клумбі навпроти пам’ятника Адамові Міцкевичу. Така практика в цьому місці набула популярності недавно. Працівники «Зеленого господарства» окультурили клумбу галькою, яка і припала до душі малечі. Відтепер діти та їхні батьки сприймають клумбу як велику пісочницю, в якій можна бігати, розкидати гальку, словом, веселитися. Зрозуміло, що такі ігри погано позначаються на зелених насадженнях і квітниках, загалом погіршують благоустрій скверу. Двірникам, які прибирають цю територію, можна лише поспівчувати. Замість того, щоби припинити вандальне поводження з клумбою в центрі міста, такий стан речей пропонують легалізувати.

Зазначимо, що сквер Адама Міцкевича є частиною історичного середовища старого Станиславова. Сквер існує з 1870 року. Тут панує особлива атмосфера спокою і комфорту. В спекотні дні городяни знаходять у цій зеленій оазі порятунок від спеки та міської метушні. У сквері полюбляють проводити час люди різного віку і різних уподобань. Зокрема, тут часто можна побачити любителів шахів, які проводять чимало часу, насолоджуючись улюбленою грою. Але цю усталену атмосферу планують змінити, трансформувавши територію в зону відпочинку дітей. Очевидно, якщо це станеться, значну частину відвідувачів скверу буде витіснено з улюбленого місця проведення дозвілля.

На презентації проектів дитячого майданчика фахівці в області архітектури та міського середовища спробували переконати Мар’яну Вершиніну та її прихильників, що сквер Міцкевича — не найкраще місце для таких експериментів. Зокрема, начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин вважає, що поява такого майданчика може змінити історичний центр міста. Таку саму позицію зайняв і головний архітектор міста Володимир Гайдар. За його словами, у сквері недоцільно розміщувати майданчик, який стимулюватиме дітей до активних ігор та розваг. Проте такі аргументи не переконали Мар’яну Вершиніну, яка твердила, що майданчик необхідний саме в цьому місці. Неприємно вразила агресія, з якою прихильники проекту намагались довести свою правоту.

В центрі Івано-Франківська справді небагато місць для дозвілля дітей. Але це спричинено історичними особливостями забудови міста. Навіть наявні сьогодні площі переважно не є наслідком містобудівного планування, а результатом бомбувань і артилерійських обстрілів під час Першої та Другої світових воєн. Якщо йдеться про сквери, то в центрі їх можна порахувати на пальцях однієї руки. Більше того, частина з них має меморіальний статус. 
Разом із тим попри складність завдання альтернативні можливості для спорудження дитячого майданчика у центральній частині міста таки існують. Зокрема, можна розширити і модернізувати дитячий майданчик на Валах. Мало дітей на дитячому майданчику на території 11-ї школи. За потреби можна розширити дитячий майданчик у Парку воїнів-інтернаціоналістів. 

Варто зазначити, що ГО «Мами Прикарпаття» активно лобіюють свій проект не лише у коридорах влади. Зокрема, вже є бізнесмени  і партії, які готові профінансувати такий проект. Природно, що перед майбутніми виборами охочих проявити себе перед електоратом буде чимало. І в цьому немає нічого дивного, адже одна річ — ставити майданчики у спальних районах, де вони найбільше потрібні, а інша — змінювати історичне обличчя міста. 

Сподіваємось, що міська влада не піддасться на тиск однієї з громадських організацій і діятиме в інтересах усієї громади міста. Івано-Франківськ — це наш спільний дім, і спроби окремих соціальних груп руйнувати справді впорядкований ландшафт міста недопустимі.

газета Галичина