Сербен з Чортівця та гуцульські сирні коники додали до нематеріальної культурної спадщини


До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали чотири нові елементи. Серед них одразу два елементи з Прикарпаття – обрядовий танець сербен з Чортівця та гуцульські сирні коники.

Про це 27 травня повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

"МКІП додало низку пунктів до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, - зазначили у МКІП. - Відтепер місцеві громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини".

Тож відтепер серед нових елементів спадщини українців:

Традиційна народна гра «Ашик» - розповсюджена на півдні Одеської області у місцях компактного проживання болгар і гагаузів, зокрема в селах Городнє, Виноградівка Болградського району, Котловина Ізмаїльського району;

Традиція виконання ритуального чоловічого танцю «Сербен» у селі Чортовець Городенківської міської ради. Сербен виконують на Великдень та Провідну неділю винятково чоловіки, беручись за руки та співаючи обрядову пісню. Веде його найпочесніший чоловік села з топірцем у руках. Великодній танець супроводжує сопілкар. Вважається, що сербен з’явився після того, як Чортовець у давнину вистояв під час татарської навали. Традиція розповсюджена також у місцях компактного проживання уродженців села Чортовець за кордоном. У травні 2024 225 учасників виконали сербен та встановили новий рекорд України.

 

Культура традиційної гуцульської сирної пластики. Ця традиція побутує в селах Брустури, Космач, Прокурава, Шепіт, Річка, Снідавка Косівського району та селах Криворівня, Чорний потік, Красник Верховинського району. Подібні елементи існують і в інших регіонах України, зокрема Карпатського регіону, так і в інших країнах, таких як Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, однак мають місцеві особливості, традицію та культуру, пов’язану з місцем побутування;

Весільний обряд «Читання корони».«Корона» побутує на теренах Волинської області.

Нематеріальна культурна спадщина України — національна складова загальної концепції нематеріальної культурної спадщини, запропонованої в 1990-х роках як аналог Світової спадщини ЮНЕСКО, що приділяє основну увагу матеріальній культурі. Нематеріальна культурна спадщина — це усна народна творчість, традиції, звичаї, свята, обряди, народна виконавська майстерність тощо. Наразі у списку близько 100 елементів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!