Шахраї обдурили калушанку та франківця на чималу суму. Як вберегтися?


З моменту введення воєнного стану аферисти почали вигадувати все нові шахрайські схеми, за допомогою яких привласнюють гроші мирного населення. Однак є й ті пройдисвіти, які вирішили діяти за вже перевіреними схемами. Найчастішим способом шахрайства є викрадення коштів з банківських карток або через мережу Інтернет.

Саме від таких злочинів минулих вихідних потерпіли двоє мешканців Івано-Франківщини, повідомляє пресслужба обласного управління поліції

Один із випадків трапився з 47-річною калушанкою. Жінка звернулась до поліції із повідомлення, що невідома особа ошукала її на 28 000 гривень. Поліцейські встановили, що до потерпілої зателефонував незнайомець та представився працівником банку. Аферист повідомив, що банківські рахунки жінки заблоковані, але він зможе допомогти розблокувати їх у телефонному режимі. Відтак заявниця виконала усі вказівки псевдопрацівника банку. У результаті з її рахунку шахрай зняв усі кошти.

10 квітня до Івано-Франківського районного управління поліції звернувся 26-річний місцевий мешканець і повідомив про те, що через неправомірні дії шахраїв втратив 50 тисяч гривень. Як з’ясували слідчі, заявник через інтернет замовив мобільний телефон та надіслав оплату за товар. Після чого зв’язок із псевдопродавцем обірвався. Зрозумівши обман, чоловік одразу звернувся до поліції.

Наразі поліцейські проводять розшукові заходи для встановлення осіб зловмисників. Відомості про події слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України. Йдеться про вчинення шахрайських дій.

Поліцейські звертаються до власників карткових рахунків:

- не повідомляйте ваші персональні дані (пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код) третім особам, навіть якщо вони представляються працівниками банку;

- працівники банку ніколи не перевіряють ваші персональні дані. Окрім цього, не потрібно розголошувати коди, які приходять вам на ваш мобільний номер, а також не набирайте на телефоні невідомі вам комбінації цифр;

- у разі якщо ви підозрюєте, що спілкуєтесь з аферистами, завершуйте телефонну розмову та телефонуйте на гарячу лінію банківської установи.

Також поліцейські наголошують: не потрібно довіряти всій розміщеній у інтернеті інформації. Необхідно перевіряти дані про продавця та обов’язкового звертати увагу на відгуки від покупців.

Завжди використовуйте функцію здійснення післяоплати.

У разі якщо ви все-таки потерпіли від рук невідомих, не зволікайте, телефонуйте в поліцію на лінію «102».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!