Шкільні олімпіади підтвердили Всеукраїнський рівень Прикарпаття


Цього року на Прикарпатті відбулося аж дві шкільні всеукраїнські олімпіади — з біології та екології. Більше 200 учнів з усієї України продемонстрували свої феноменальні знання з цих предметів. Прикарпатські олімпійці традиційно серед найкращих.

- Всеукраїнські олімпіади проводять періодично в різних областях України, тому що їх є більше 20 з різних предметів, — роз’яснює директор департаменту освіти, науки, молоді  і спорту Івано-Франківської ОДА Сергій Дерев’янко. — Нам цього року невипадково доручили провести олімпіади саме з біології та екології, адже торік ми мали досягнення з них. Чи складно приймати дві всеукраїнські олімпіади? Воно вимагає багато організаційної роботи, але, як відзначали керівники делегацій, ми з цим завданням справились, зроблено було багато, ми створили всі умови для того, щоб олімпіади пройшли на високому організаційному рівні. Ми старалися, щоб учасники змагань спілкувалися між собою, з учнями івано-франківських шкіл, тому вони отримали багато вражень, а основне — достовірну інформацію про те, як живуть люди в Західній Україні...

Школа біологів

35-та Всеукраїнська учнівська олімпіада з біології тривала п’ять днів. За цей час 146 школярів із 24 областей України, АР Крим та Києва виконували нелегкі завдання, котрі вимагали глибоких знань предмета, і добре з ними впоралися. «За чотири етапи учнівської олімпіади з біології 273 618 школярів виборювали можливість приїхати до івано-Франківська. Тому всі 146 учнів, які брали участь у всеукраїнському етапі олімпіади — це найкращі, незважаючи на те, яке місце вони зайняли у підсумку змагання», — зауважила головний спеціаліст Міністерства освіти і науки Світлана Фіцайло.

Проте олімпіада є олімпіада. Без призових місць тут не обійтись. Найвища планка — першість на Всеукраїнській учнівській олімпіаді з біології підкорилася 11 найдостойнішим щасливчикам.

Івано-Франківщину на олімпіаді представляла команда також із 11 учасників, які продемонстрували високий рівень знань з біології і такі ж високі результати у підсумку. Керівник прикарпатської команди вчитель біології та хімії Івано-Франківської ЗШ №2 Юрій Лицур каже, що вдома виступати не так легше, як відповідальніше, бо хочеться показати якнайкращий результат. Торік у Донецьку випускниця УГ №1 ірина Репетило здобула перше місце на всеукраїнських олімпіадах з біології та екології, а також третє місце на всесвітній олімпіаді з біології і перше — з екології. «Це хороший приклад, який би могли наслідувати всі інші», — констатує педагог і, напевно, має рацію. Адже цьогорічні високі результати івано-франківських олімпійців якнайкраще це підтверджують.

Призові місця серед членів івано-франківської команди розподілилися так. Третю сходинку посіли одинадцятикласниця Христина Соколовська (Українська гімназія №1), десятикласниця Роксолана Щерба (Івано-Франківська школа №2), дев’ятикласниці ірина Маталега (Рожнятів), Марія Кицмен (с. Павлівка Тисменицького району), другу — дев’ятикласниця Уляна Капінус (Природничо-математичний ліцей), першу — восьмикласниця Юлія Демків (Івано-Франківська ЗШ №21).

Учасники олімпіади радо ділилися своїми враженнями та думками. Всі одноголосно відзначили добру організацію заходу та його національний колорит, і зізнавалися в захопленні від нашого краю та біології.

«Дуже чудові враження! Я задоволена. Це моя перша всеукраїнська олімпіада з біології. Біологія — це чудова наука, я її обожнюю», — констатує бронзова призерка олімпіади учениця Теребовлянської ЗШ №1 Юлія Новицька.

Учень десятого класу Тернопільської української гімназії ім. І. Франка іван Блащак посів перше місце в цих інтелектуальних змаганнях, високі результати він демонстрував і попередніми роками. «Цього разу ми були дуже дружніми, постійно спілкувалися, розповідали одне одному цікаві речі. Незважаючи на складну політичну ситуацію в Україні, ми все одно одна велика єдина країна», — наголошує хлопець.

Екологи збираються  до Туреччини

У четвертому етапі четвертої Всеукраїнської олімпіади з екології взяло участь 69 школярів десятих—одинадцятих класів із 24 областей України та міста Києва. З кожним роком учнівські змагання з цієї дисципліни набувають все більшої популярності. «Екологія — це найбільш прогресивна галузь науки, тому що екологічні проблеми нині стають на перше місце. Думаю, час, аби молоді люди долучалися до цих проблем, і саме вони повинні їх розв’язувати», — вважає бронзова призерка олімпіади учениця десятого класу Городенківської гімназії ім. А. Крушельницького Юлія Пелих.


Правила предметних олімпіад різних рівнів невблаганні. Після складних, цікавих, навіть несподіваних завдань та експериментів завжди визначають найкращих. Тих, які знають екологію бездоганно. Цього разу першу сходинку посіли п’ять конкурсантів. Серед них абсолютні результати показали двоє учасників — учень десятого класу Луцької гімназії №21 ім. Михайла Кравчука Роман Король та учениця одинадцятого класу Чернівецького ліцею №3 медичного профілю Ольга Пашковська. Вони візьмуть участь у тренувальних зборах Міжнародної  олімпіади з екології. і мають великі шанси представляти рідний навчальний заклад, свій край та країну на змаганні світового рівня в Туреччині.

Успіхи наших школярів

Прикарпатські олімпійці щороку дивують своїх наставників, батьків та друзів надзвичайно високими результатами на олімпіадах найвищих рівнів — всеукраїнського та міжнародного. За словами директора департаменту освіти, науки, молоді і спорту Сергія Дерев’янка, торік в області було 64 переможці четвертого етапу змагань. Цього року є всі шанси перевершити цей показник. Адже ще не всі олімпіади відбулися, а вже є 50 дипломантів.

Учень десятого класу Української гімназії №1 міста Івано-Франківська Антон Процюк приїхав з Полтави, де відбувалася олімпіада з історії, не з порожніми руками, а з дипломом першого ступеня. У вересні гімназист поїде до Києва виборювати свою участь в Міжнародній олімпіаді з історії, яка цього року, найімовірніше, пройде також в українській столиці.

— Я поділяю переконання сучасного українського історика Олександра Бойка, що для успіху необхідні три фактори: талант, наполеглива праця й удача, — констатує Антон Процюк. — Перший і третій самостійно змінити неможливо, тому робив все, що від мене залежить, аби наблизити успіх з допомогою праці. Я не маю особливих методик підготовки: просто перечитую підручники й додаткову літературу, заучую найважливіше, повторюю. Враження від олімпіади позитивне. Приємно те, що відвідали її і представники Криму та Севастополя. Тут варто зазначити, що олімпіада проводилася уже після офіційного включення цих двох адміністративних одиниць до складу Росії. Між учасниками панували толерантність і дружнє ставлення незалежно від регіонів, які вони представляли...

На думку Сергія Дерев’янка, найвищий результат четвертого етапу цьогорічних всеукраїнських олімпіад — представники всіх куточків нашої країни, яких об’єднали прагнення до знань, вкотре довели істину, що Україна сильна і єдина держава!