Швейцарський сир на Прикарпатті. Як сільська громада навчилася заробляти гроші


У селі Чесники Рогатинського району сім років тому створили сільськогосподарський кооператив "ЕКОМ", який займається виготовленням сирів. Тут виготовляють сири за швейцарською технологією.

До чесниківського кооперативу приєдналися 43 жителі, які здають сюди молоко. Керує підприємством Олег Журавінський. Молоко тут проходить декілька етапів обробки, пише Суспільне.

"Кооператив займається заготівлею молока від населення. Тут на місці його переробляємо. Частково робимо сир, сметану та звичайний кисломолочний сир. Вже чотири роки виготовляємо твердий сир за нашою технологією. Торік за прибуток ми 3 тисячі 500 гривень ніби заплатили. Цього року побачимо, що з того буде, бо рік не зовсім добрий, але", - каже Олег Журавінський.

Швейцарський сир на Прикарпатті. Як сільська громада навчилася заробляти гроші

Допомагає чоловікові у роботі дружина Ольга. Показує приміщення, де зберігаються усі сири. У спеціальному соляному розчині - молоді сири, далі їх розкладають на стелажі, де вони стоять місяць до повного дозрівання.

Ольга Журавінська каже, що це - дуже клопітка праця: "Ми робимо один вид сиру. В нас тільки один процес. Але сир наш з різними добавками може бути – з чорним кмином чи звичайний класичний з пажитником, деколи лаванду додаємо. Приблизно 10 літрів треба на одну грудочку сир. А попитом користуються різні сири: і молоді, і витримані".

Усю продукцію збирають у місцевих жителів. Для корів три роки тому облаштували спеціальне пасовисько, яке поділене на сім частин для випасання, кожна з яких - під напругою. Це так званий "електропастух".

Швейцарський сир на Прикарпатті. Як сільська громада навчилася заробляти гроші

Також тут облаштували систему напоювання корів. Самих корів доять за допомогою апарата, що розташований при вході на пасовисько. Перебуває тут худоба з весни до пізньої осені.

Андрій Магмет тримає тут 14 своїх корів. Він разом з декількома односельцями облаштовував місце для випасання. Каже, що створення такого кооперативу, - гарна ідея.

Андрій МагметСуспільне Карпати. Андрій Магмет

"Завдяки тому пасовищу, в селі втрималася певна частина корів. Бо більшість вже планувала їх здавати. Люди бачать, що це вигідно. Влітку корови тримають на пасовищі, мають час для своєї роботи. Заготовлюють корми", - каже житель села Андрій Магмет.

Виконувачка обов'язків сільської голови Чесників Ірина Лялька розповідає, що багато хто в селі не вірив, що такий кооператив може приносити якісь доходи його керівникам: "Він (кооператив -ред.) є неприбуткова організація, тобто вони не платять жодного податку в сільську раду, але це є об’єднання громадян, жителів наших, які мають можливість здати своє молоко. Олег розраховується з ними готівкою, тому людина в селі може щось підзаробити".

Ірина ЛялькаСуспільне Карпати. Ірина Лялька

Після виборів 25-го жовтня Чесники увійдуть до складу Рогатинської об'єднаної територіальної громади. За словами виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука, кооператив у Чесниках буде великим підсиленням для майбутньої новоутвореної громади.

"Те, що робить кооператив, – це популяризує дану територію, що дозволяє реалізувати продукцію по всій території області, можливо, й України. Це додатково допоможе наповнити робочими місцями Рогатинську ОТГ і мати надходження від податку на доходи фізичних осіб", - каже Юрій Стефанчук.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!