Спокійно вчитися не вийде. Що чекає франківських школярів найближчим часом


Повчитися без проблем цього року учням таки не вдається. Школи то переводять на дистанційне, то дозволяють вчитися на уроках у школі, але класи йдуть на самоізоляцію.

Ситуація міняється щотижня, пише Репортер.

Ліміт вичерпали

Минулого тижня міністерство освіти і науки оприлюднило рекомендації для навчальних закладів. Школам і ПТУ порадили піти на канікули з 15 по 30 жовт­ня, студентів виселити з гуртожитків.

Втім, в Івано-Франківську школи вирішили не закривати. За словами директора міського департаменту освіти і науки Ігоря Максимчука, франківські школярі вичерпали «ліміт канікул», коли сиділи вдома два перші тижні вересня. А хворих поки не дуже багато.

«Станом на 19 жовтня, є 36 дітей з 32 тис учнів в Івано-Франківську, які отримали позитивний ПЛР-тест, – каже Максимчук. – На самоізоляції перебувають 38 класів. Чотири класи вже повернулися до навчання. Також, хворіють 25 із 4100 працівників закладів освіти. У відсотковому плані це небагато».

Хоч з понеділка місто потрапило у червону зону, Кабмін дозволив закладам освіти працювати – з дотриманням карантинних вимог. Усі франківські школи проголосували за очну форму навчання.

Втім, на уроки ходили недовго. Дітей таки відправили на дистанційне з четверга, 22 жовтня, по вівторок, 27 жовтня. Причина – вибори, адже більшість дільниць у місті розташовані в школах. Що буде потім – залежатиме від епідеміологічної ситуації. За словами Ігоря Максимчука, напевно, дистанційного навчання не уникнути, бо хворих більшає.

«Ми постійно моніторимо ситуацію. Якщо буде зростання, продовжимо дистанційну форму навчання. Якщо ситуація покращиться, будемо працювати вживу, – говорить директор департаменту. – До кінця тижня буде видно. Та якщо керівник закладу вбачає потребу в іншій формі навчання, то може погодити питання з батьками, і тоді педагогічна рада прий­ме відповідне рішення».

Так, наприклад, ліцей № 24 у понеділок, 19 жовтня, пішов на дистанційне. Тут коронавірус виявили у працівниці їдальні, тож на карантин довелося відправити всіх.

А от дошкільні заклади у Франківську закривати поки що не збираються. За словами Ігоря Максимчука, зараз садочки заповнені на 60 %. Лише одна дитина має підтверджений коронавірус – у садку № 12.

Першачкам найважче

У п’ятницю, 16 жовтня, набуло чинності нове «Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти». Документ узаконив деякі практики у школах. Наприклад, те, що тепер право на дистанційне має будь-який учень, а не лише відмінники. Також, згідно з положенням, тепер заклад освіти може обрати змішану форму навчання. Тоді для деяких занять учні приходять до школи, а на інших – присутні онлайн.

Під час дистанційного навчання мають дотримуватися вимог щодо захисту персональних даних, а також санітарних правил і норм формування розкладу. Для цього треба враховувати перерви задля вправ для очей і постави, а також час на виконання домашніх завдань.

«За пів року заклади вже працюють з дистанційним навчанням значно якісніше. Якщо у березні використовували лише Viber, то тепер уроки дійсно відбуваються в очній формі – хоч дистанційно, – каже Ігор Максимчук. – Зараз є автономія не тільки для школи, а й для певного вчителя – використовувати ті чи інші платформи. Більшість закладів працюють у Zoom, багато – у Classroom. Хоч, як на мене, має бути одна платформа для всієї України, бо стандарти освіти для всіх однакові. Але таку платформу лише розробляють».

З часом, якщо буде потреба, обіцяють знову запустити теле- й радіоуроки, вже є домовленість департаменту з місцевими телерадіостанціями. Звичайно, не виключають і того, що не всім учням буде легко так вчитися.

«У нас – 32 тис учнів, мінімум 60 тис батьків. У закладах 7 200 працівників, – пояснює Максимчук. – Для навчання потрібен швидкісний інтернет, забезпечити учнів відповідними засобами. Централізовано це зробити неможливо, та й ніхто у світі такого не робить. Але мусимо так працювати, бо життя і здоров’я – важливіші».

Найскладніше вчитися дистанційно початковим класам. У Франківську є 136 перших класів – понад 3600 дітей.

«Навчання триває вже місяць, вчителі та учні побачили одне одного, це вже великий плюс, – говорить директор департаменту. – На майбутнє розглядаємо, щоб початкова ланка навчалася у школах, а середня і старша – дистанційно. Це питання навіть обговорювали на профільному комітеті у Верховній Раді».

Студентам вхід заборонений

Виші у Франківську також перейшли на дистанційне навчання. Всюди встановили карантин, поки що до 30 жовтня – з можливим продовженням у разі погіршення епідеміологічної ситуації. Студентам заборонили відвідувати університет, відмінили масові заходи.

Згідно з наказом ректора, у Прикарпатському університеті, в разі госпіталізації, студенти й викладачі повинні повідомляти деканати та дирекції факультетів й інститутів. Усі заняття проходять дистанційно. Студентам рекомендують виїхати з гуртожитків, на цей період їм призупинять оплату за проживання.

Так само в університеті нафти і газу лекції та практичні студентам проводитимуть онлайн. Лабораторні роботи можна переносити на пізніше. З гуртожитків ніхто не виселяє, але тим, хто виїде на цей час, відкорегують оплату. Для цього треба звернутися у студентський парламент або профспілку.

Медуніверситет також мусить вчитися онлайн, можливості працювати з пацієнтами у лікарнях під час практичних занять зараз немає. У гуртожитку можна залишатися, а можна й виїжджати. Якщо виїхати, то на наступний період буде компенсація.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!