У Франківську медики відмовилися допомогати пʼяному-еліпептику. У "екстренці" прокоментували


В неділю, 9 червня у соцмережах почало ширитись відео, на якому бригада екстреної медичної допомоги відмовляє в наданні допомоги та некоректно звертається до чоловіка, з ознаками алкогольного сп'яніння і симптомами епілептичного нападу.

Відповідне відео поширили свідки ситуації у телеграм.

"Медики відмовилися надавати допомогу п'яному чоловіку, в якого стався напад епілепсії Виявилося, що він біженець з Маріуполя. Медики назвали його "москалем" та відмовилися надати медичну допомогу",- йдеться у повідомленні.

Втім, як виявилося, ситуація не настільки однозначна. Як повідомили у пресслужбі КНП "Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради", з початку року цей чоловік уже 69 разів викликав бригади ЕМД, переважно перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння та симулюючи напади епілепсії. Окрім того, він не є біженцем з Маріуполя.

"Під час виїздів неодноразово вимагав перевезення до місця його проживання. При цьому щонайменше 12 разів відмовлявся від транспортування до медичних закладів та 16 разів від надання медичної допомоги",- запевняють медики.

Франківці у коментарях під відео також розповідають, що цей чоловік не є біженцем з Маріуполя. Він любить випити, а потім симулює, щоб його забрали в лікарню та надали безкоштовний нічліг та їжу. Окрім того, пишуть що він неодноразово лежав на вулицях п'яний, а потім ще й накидався на людей з кулаками.

Як зауважують у "швидкій" відповідно до статистики понад 10% усіх виїздів бригад ЕМД у 2024 році становлять виїзди до пацієнтів з ознаками алкогольного сп'яніння і їх кількість постійно збільшується.

"Це є гострою соціальною проблемою, яка потребує вирішення. Проте не завжди такі пацієнти потребують екстреної медичної допомоги й виклики до них створюють додаткове навантаження на виїзні бригади",- наголошують в екстренці.

Медики закликають прикарпатців відповідально ставитись до викликів бригад ЕМД, у схожих ситуаціях звертати увагу на стан хворого, зокрема - завчасно з'ясувати чи справді він потребує екстреної допомоги.

Що ж стосується форми спілкування бригади на відео, то в центрі вважають її неприпустимою та такою, що суперечить професійній етиці працівників КНП "Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради".

"У зв’язку з інцидентом буде проведена роз’яснювальна робота щодо необхідності підвищення якості комунікації з пацієнтами, дотримання принципів стриманості та професійності при спілкуванні навіть у найскладніших ситуаціях",- підсумували медики.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!