У Франківську у центрі Промприлад. Реновація дискутували про вибори у США


В Івано-Франківську стежили онлайн за виборами президента Сполучених Штатів Америки. У центрі Промприлад. Реновація відбулася дискусія "Ніч президентських виборів в США", яка розпочалася о п'ятій годині. Учасники мали змогу поспілкуватися з експертами та подискутувати на тему виборів в Америці.

Сьогодні на світанні на Промприладі. Реновація зібралося майже 60 людей, пише Бліц-Інфо з посиланням на Суспільне.

Серед учасників дискусії - Петро Гаврилишин - викладач Прикарпатського національного університету. Чоловік каже, що цю подію не міг пропустити, адже вона стосується його професії.

"Я викладаю предмет "Міжнародні відносини та світова політика" для студентів-міжнародників. Оскільки США залишається світовим лідером, і від того, хто очолить цю країну, а це президентська форма правління, буде багато чого визначати", - каже Петро Гаврилишин.

У Франківську у центрі Промприлад. Реновація дискутували про вибори у США

Окрім франківців, до дискусії долучилися гості з інших міст.

Ольга Плюсквік разом з одногрупником приїхала з Тернополя. Розповідає, що їхали сюди вночі, щоб встигнути на дискусію. Про неї, каже, дізналася випадково, однак, вважає це можливістю поспілкуватися з однодумцями та обговорити світові події.

"Я розумію, що вибори президента Америки досить сильно впливатимуть на ситуацію в країні. Тому треба орієнтуватися, що відбувається зараз на ринку і що відбувається у світі", - розповідає Ольга Плюсквік.

Дискусія проходила на чотирьох локаціях. В так званому "просторі для запеклих дискусій" учасники заходу обговорювали перебіг виборів.

У Франківську у центрі Промприлад. Реновація дискутували про вибори у США

Як зазначають організатори, - це простір, в якому прихильникам демократів та республіканців дозволено навіть перебивати одне одного.

У Франківську у центрі Промприлад. Реновація дискутували про вибори у США

Також учасники могли поснідати для підзарядки. А в медіапросторі транслювали промови спікерів дискусії, які учасники могли побачити на п'ятьох екранах залу.

У Франківську у центрі Промприлад. Реновація дискутували про вибори у США

Зокрема, говорили про виборчу систему у Сполучених Штатах, про особливості Демократичної та Республіканської партій, а також про те, як вплинуть результати виборів на Україну.

"Я вважаю, що саме для нас вибори Байдена були б кращою опцією. В Трампа є стала негативна емоція щодо України. В тому числі, в результаті негативного імпічменту. У випадку Байдена було багато спекуляцій навколо його сина і багато чого іншого. Найкраща відповідь на все це – побудувати позитивну історію стосовно України", - каже ексміністр внутрішніх справ України Павло Клімкін.

Про ситуацію на вулицях Америки, а саме про протести та мітинги, близько 7-ї години розповів журналіст Української служби "Голосу Америки" у Вашингтоні Остап Ярош: "Зараз я у Вашингтоні біля Білого дому, буквально за один квартал звідти. Чуємо, що до опівночі тут протести посилюються. Спочатку було доволі тихо , небагато людей було. Зараз декілька сотень людей з прихильників руху Black Lives Matter прийшли сюди , протестували з чорними парасолями".

"Ніч президентських виборів у США" проходить в Івано-Франківську не вперше, розповів засновник аналітичного центру PRO.MOVA Євген Глібовицький. Саме цей аналітичний центр був ініціатором такої дискусії в Івано-Франківську ще в 2016-му році.

У Франківську у центрі Промприлад. Реновація дискутували про вибори у США

"Одна з речей, за якою спраглий Франківськ – це відчуття причетності до світу. І причетності світу до Франківська без посередників. Франківськ – унікальне місто. Тут фантастична спроможність, вона не потребує мати Львова чи Києва над собою для того, щоб спілкуватися з рештою світу", - розповідає Євген Глібовицький.

Організатор заходу Тарас Малий розповідає, що чотири роки тому такий захід вразив всіх організаторів і відвідувачів: "Саме в Івано-Франківську є таке активне громадське середовище. Тому що в Івано-Франківську є такі активні підприємці. Тому що в Івано-Франківську є інноваційний простір Промприлад. Реновація, якого немає в жодному місті України. Основна мета - в тому, щоб розвертати людей в цю дискусію, обговорювати, думати - а для чого це, навіщо це, що буде далі? ".

Чотири роки тому на захід о 4-й годині прийшли 150 людей.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!