У Галицькому національному парку поселилася вовчиця


При Галицькому національному природньому парку працює Центр реабілітації диких тварин, який входить до складу Екологоосвітнього, туристичного комплексу, що функціонує поблизу головної садиби установи.

У просторий новозбудований вольєр для хижих звірів поповнила перша мешканка – молода вовчиця Петра, передана нам Рівненським зоопарком після того, як була вилучена у приватних осіб, що утримували звіра в неналежних умовах. Довжина тварини - 145 см. Маса - 48 кг.  

Вовки - кмітливі й витривалі тварини, поширені на великій території – уся Євразія та Північна Америка. Вони тримаються невеликих, добре організованих  зграй до 20 особин з чітко вираженою ієрархією. Зграю очолює ватажок і його обраниця. У дикій природі вовки полюють на оленів, козуль, кабанів, велику рогату худобу, живляться падаллю, ягодами. Голодний звір здатний з’їсти до 10 кг м’яса. Тривалість життя – близько 10 років. У вовків міцна будова тіла, могутній лоб,  тиск щелеп – 15 кг/см2.  У них густа шерсть різної масті: від майже білої до абсолютно чорної. Полюючи, долають більше 60 км на день. Здобич знаходять завдяки чудовому чуттю, відмінному зору і слуху. 

Останнім часом ЗМІ повідомляють, що сіроманці тероризують окремі населені пункти України. Раніше вважалося, що він – хижак, який масово винищує лісових мешканців, а тому вовків нещадно відстрілювали. Та кілька років тому Україна ратифікувала всі міжнародні угоди, в тому числі й Бернську конвенцію, які зобов’язують нас зберігати біорізноманіття, серед якого і вовки. Популяціям вовка в багатьох країнах  загрожує зникнення, а тому він занесений до Червоної книги багатьох країн.

За українськими законами відстрілювати вовка на заповідних територіях  заборонено. Природознавці вважають, що популяція цих тварин контрольована і звичайні вовки не несуть загрози людям. «Вовка боятися – в ліс не ходити», - каже народне прислів’я. А ми запрошуємо вас до нашого Парку, де ви і в лісі побуваєте, і помилуєтесь цим грізним звіром, у якого сили за двох, а розуму на дванадцятьох.

Галицьке слово