У Калуші депутати змінили умови, за якими села отримуватимуть безкоштовні ліки


На сесії Калуської міської ради депутати затвердили зміни до Програми безкоштовного медикаментозного забезпечення. Тепер мешканці 22-х сільських рад і 1 селищної ради лікуватимуться безкоштовно один раз на рік, а мешканці 6-ти сільських рад, які уклали Меморандуми про співпрацю, та Калуша — двічі на рік. Крім того, мешканці тих сільських рад, які уклали із міською радою Меморандум, як і калушани, матимуть можливість безкоштовно обстежитися на дорогому обладнанні.

Лише у пологовому будинку фінансові умови будуть для всіх однаковими, пишуть Вікна. 

Отож, згідно із програмою, схема забезпечення мешканців Калущини безкоштовними медикаментами виглядатиме так:

— Безкоштовне медичне забезпечення цілодобового стаціонарного лікування  дорослого і дитячого населення та лікування дорослого населення в умовах денного стаціонару Калуського міського центу ПМСД двічі на рік(планового чи ургентного) населення міста Калуша та сіл  Вістова,  Бабин Зарічний, Голинь, Кропивник, Новиця, Зелений Яр, Сівка-Калуська, Томашівці, Перекоси Калуського району в умовах стаціонару ЦРЛ, районної лікарні, дитячої лікарні, гінекологічного відділення пологового будинку

— Безкоштовне медичне забезпечення цілодобового стаціонарного лікування  один раз на рік (планового чи ургентного) дорослого та дитячого населення територіальних громад Войнилівської селищної ради, Боднарівської, Верхнянської, Добрівлянської, Довговойнилівської, Завадківської, Завійської, Зборянської, Кадобнянської, Копанківської, Луківської, Мостищенської, Негівської, Перевозецької, Підмихайлівської, Пійлівської, Ріп’янської, Середньоугринівської, Сівко-Войнилівської, Станьківської, Студінської та Тужилівської сільських рад району в умовах стаціонару ЦРЛ, районної лікарні, дитячої лікарні, гінекологічного відділення пологового будинку.

— Безкоштовне медичне забезпечення акушерської допомоги жіночому населенню міста Калуша та Калуського району в пологовому будинку;

— Безкоштовне планове обстеження пацієнтів на КТ та МРТ один раз на рік (без контрастної речовини) міст Калуша та сіл  Вістова,  Бабин Зарічний, Голинь, Кропивник, Новиця, Зелений Яр, Сівка-Калуська, Томашівці, Перекоси, Бережниця, Підмихайля Калуського району;

Уся Програма безкоштовного медикаментозного забезпечення обійдеться у 17 млн. гривень: 14,5 млн. гривень — з міського бюджету і ще 2,5 млн. гривень передасть місту район та села. 

Таким пропозиціям зраділи не усі. Так, депутат Калуської міської ради Віталій Крохта зауважив: повна потреба у коштах для тих сільських рад, які не уклали Меморандум про співпрацю — близько 5 млн. гривень. А район передає лише 2,5 млн. гривень. Тому, наполягав депутат, щоб районна влада не звинувачувала потім у розкраданні грошей, нехай район собі робить програму на 2,5 млн. гривень і фінансує своїх мешканців за програмою.

Міський голова депутата запевнив: фінансуватимуть лише у межах тих коштів, які передасть район. Тобто, якщо 240 тис. гривень, які передбачено на місяць, закінчаться, імовірно, безкоштовних медикаментів для мешканців Калущини уже не буде.

Нагадаємо, районна влада висловила сумнів у тому, чи насправді стільки людей з Калуського району полікувались у медичних закладах, як району подали згідно із відомостями. І вважає, що 2,5 млн. гривень, можливо, і вистачить, щоб забезпечити мешканців Калущини безкоштовним медичним лікуванням.