У квітні можна буде подати заявку на компенсацію збитків від Росії


Міжнародний реєстр збитків уже 2 квітня 2024 року відкриє для українців подання заяв про відшкодування втрат, шкоди і збитків, завданих агресією російської федерації проти України.

Про це повідомила пресслужба Реєстру, пише Громадське.

«Тепер наша увага зосереджується на посиленні спроможності RD4U приймати та опрацьовувати заяви. Реєстр готовий бути у центрі цього процесу, який прокладе шлях до компенсаційного механізму, справедливої та ефективної компенсації», — сказав виконавчий директор Реєстру збитків для України Маркіян Ключковський.

Відкриття відбудеться в Гаазі у межах міністерської конференції «Відновлення справедливості для України», на якій будуть присутні генсекретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, керівники міжнародних організацій, а також міністри та високопосадовці з понад 60 держав.

Першочергово RD4U зосередиться на категорії пошкодженого чи зруйнованого житлового нерухомого майна. Очікується, що в цій категорії подадуть від 300 000 до 600 000 заяв.

Потім відкриють додаткові категорії, приділяючи особливу увагу заявам від людей, які найбільше постраждали від війни, а також заявам, пов'язаним із пошкодженням або руйнуванням об'єктів критичної інфраструктури України. 

Заяви подаватимуться до RD4U через українську цифрову систему «Дія», що полегшить збір доказів, які додаватимуться до заяв. Також розробляється можливість заявляти про шкоду й офлайн, наприклад через ЦНАПи.

Хто може подати заявку?

Реєстр прийматиме заяви від фізичних осіб щодо загибелі людей, катувань, викрадень, депортацій, пошкодження майна чи втрати здоров’я.

Подати заявки зможуть і представники бізнесу: щодо руйнування підприємства, пошкодження промислових об’єктів чи втрати виробничих потужностей.

Крім того, Реєстр також збиратиме заявки на відшкодування від держави. Зокрема, йдеться про компенсацію шкоди енергетиці, економіці, довкіллю чи культурним цінностям. Детальний перелік опублікують найближчим часом.

Про реєстр

У 2023 році Рада Європи створила міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, що стало основою для створення компенсаційного механізму. 

Робота Реєстру збитків полягатиме у зборі заяв та доказів щодо відшкодування збитків, утрат або шкоди, завданих унаслідок агресії рф проти України, що в майбутньому використають задля фіксації обсягів і наслідків російського вторгнення. 

Згодом це дозволить запустити процес виплати репарацій постраждалим через компенсаційний механізм, робота над реалізацією якого вже триває. 

Наразі 43 країни та ЄС (зокрема всі держави G7) приєдналися або висловили намір приєднатися до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, і стали учасниками Реєстру збитків.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!